26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
21.10.2022 04:30

Hidrojen kapsüllü otomobil dönemi

Otomotiv üreticileri lityum bataryalarda kullanılan ham maddelerde yaşanan arz sıkıntısını çözmek için çalışıyor. Hidrojenle çalışan elektrikli araçlar en önemli alternatif olarak görülüyor. Paris Otomobil Fuarı’nda elektrikliler kadar yeni hidrojenli projeler de öne çıktı

Elektrikli araçlar tüm dünyada hızla yaygınlaşırken, dünyanın yeni teknolojiye yetip yetmeyeceği tartışılıyor. Yüksek talep ve salgınla zaten baskılanan tedarik zincirleri, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında iyice bozuldu, denge altüst oldu. 

Otomotiv sektörünün korkusu, lityum, nikel, kobalt ve grafit gibi değerli metallerin talebi karşılayamaması. Şirketler de lityum bataryada kullanılan ham maddelerde yaşanacak sıkıntıya karşı alternatifler üzerinde duruyor. Hidrojenle çalışan elektrikli araçlar, üreticilerin formüllerinden biri.

Paris’te son tango

17-23 Ekim tarihleri arasında 89’uncusu düzenlenen Paris Otomobil Fuarı da alternatif yakıt olarak hidrojenin öne çıktığı organizasyon oldu. 100’den fazla yeni modelin sergilendiği fuarda, fosil yakıtlı araçların sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Yeniliklerin neredeyse tamamı elektrikli, hibrit, plug-in hibrit ve hidrojenli modellerden oluştu. Bir başka deyişle benzinli ve dizeller Paris’te son tangolarını yaptı.