19 Nisan 2024, Cuma
19.02.2021 06:00

Lükste direksiyon kadınlara geçti

Türkiye’de lüks segmentte kadın müşteriler hızla artıyor. Bazı modellerde kadınların oranı yüzde 70’e yaklaştı. Favorileri SUV’lar, B hatchback’ler. Geri park kamerası, otomatik bagaj kapağı, kablosuz şarj ve cruise control vazgeçemedikleri özellikler

Lüks otomobil markalarının yeni gözdesi kadınlar oldu. Son 5 yılda premiumda kadın müşterilerin oranı hızla artıyor. Hatta kadın sürücülerin tercihleri, otomobillerin tasarımını, renklerini ve donanımlarını belirler hale geldi.  Türkiye’de kadın müşterilerin oranı bazı modellerde yüzde 70’e yaklaşmış durumda. Peki hangi tarz araçları tercih ediyorlar, hangi özellikleri seviyorlar? Kadınların favorisi SUV’lar, B hatchback’ler. Konfor, hayatı kolaylaştıran donanımlar ve yüksek sürüş pozisyonunun verdiği güven hissi cazip geliyor. Vazgeçemedikleri özellikler; geri park kamerası, aracın kendi kendine park etmesini sağlayan otomatik park asistanı, büyük bilgi-eğlence ekranları, kablosuz şarj, cruise control, alışveriş sonrası hayat kurtaran otomatik bagaj kapağı… 

Farklı olmak istiyorlar

Land Rover’da kadın müşterilerin oranı yüzde 34.2’ye çıktı. Range Rover Evoque ile Discovery Sport modellerinde kadın-erkek oranları birbirine çok yakın. Land Rover’ın tercih edilmesinde en önemli etken konfor ve yüksek sürüş pozisyonunun verdiği güven hissi. Borusan Otomotiv’in yaptığı müşteri anketlerinde ‘ayrışmak’ da tercih nedeni olarak öne çıkıyor. Jaguar’da ise kadın sürücülerin oranı yüzde 25.9. Kompakt SUV modeli F-PACE en fazla ilgi gören modeli.

Hemen ‘elektrik’ aldılar

Porsche ürün gamında yer alan modellerden bazıları özellikle kadın tüketicilerin ilgisini çekiyor. Kadın kullanıcı oranı geçen yıl yüzde 34’e ulaşmış. Porsche’de kadın müşterilerin en fazla rağbet gösterdiği model Macan. Doğuş Otomotiv’in geçen yıl satışını gerçekleştirdiği Macan’lar içinde kadın müşterilerin oranı yüzde 67. Kısa süre önce pazara sunulan elektrikli Taycan’da kadınların oranı yüzde 20. Bu iki modeli yüzde 7’lik oranla Cayenne takip ediyor.

Doktorların gözdesi

Volvo’nun satışlarında kadınların oranı 2020’de yüzde 11’den yüzde 17’ye yükselmiş. Bugüne kadar kadınların en çok tercih ettiği model yüzde 25’lik oranla V40. S60 (% 18), XC40 (% 15), V40 Cross Country (% 10) ve XC60 (% 5) öne çıkan modeller. Volvo’da kadın kullanıcıların yüzde 70’i evli, yüzde 97’si çocuklu ve yüzde 92’si yüksek öğrenim mezunu. Müşterilerde ilk sırada doktorlar (% 16) yer alıyor. Öğretmen (% 9), mühendis (% 8), serbest meslek (% 7), akademisyen (% 6), doktorları takip ediyor. 

Akıllı teknolojiler cezbediyor

Borusan Otomotiv’in BMW satışlarında son 3 yılda kadın müşterilerin oranı yüzde 35.9’a yükselmiş. 1 Serisi, 2 Serisi, X1, X2 ve X3 modellerinde kadın-erkek oranları birbirine çok yakın. Güvenliğin yanı sıra akıllı teknolojiler kadın müşteriler için vazgeçilmez hale gelmiş. Geri sürüş asistanı, otomatik park asistanı, otomatik bagaj kapağı, kablosuz şarj ve akıllı telefon bağlantısı gibi donanımlar kadınların favorisi.

Sosyal projeler daha popüler yaptı

Her ne kadar ismini ilk Daimler aracın siparişini veren Emil Jelinek’in kızı Mercedes Jelinek’ten alsa da Mercedes-Benz maskülen bir marka olarak bilinir. Son dönemde ise SUV’larla kadınları tavlamayı başardı. Sosyal sorumluluk projeleri ve sponsorluklar da etkili oldu. Ülkemizde Mercedes sahibi kadınların oranı 6 yılda yüzde 17’den yüzde 29’a yükseldi. GLA müşterilerinin yarısı kadın. Bu oran A-Serisi’nde yüzde 40, B-Serisi’nde yüzde 32, GLC’de yüzde 28, GLB’de yüzde 27.