15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
17.02.2023 04:30

Otomotivden büyük seferberlik

Otomotiv şirketleri ellerindeki tüm imkanları deprem bölgesi için seferber etti. Almanya’dan Çin’e, Güney Kore’den Fransa’ya kadar markalar maddi yardımda bulunurken, çalışanlar yaraların sarılması için bölgeye akın etti

Ford Otosan, Koç Topluluğu bünyesinde oluşturulan Kriz Koordinasyon Merkezi ve AFAD ile koordineli şekilde çalıştı. Ford Otosan Arama Kurtarma Ekipleri (FOKE), birçok vatandaşı enkazdan kurtarmayı başardı. Ford Otosan çalışanları bayileri desteğiyle toplanan temel ihtiyaç malzemelerini bölgeye ulaştırdı. Ford Otosan’ın doktor ve hemşireleri, Kahramanmaraş’ta Necip Fazıl Kadın ve Çocuk Doğum Hastanesi’nin bahçesinde sahra hastanesi kurarak tıbbi destek veriyor.

● Oyak Kriz Koordinasyon Merkezi, yardım çalışmalarını koordine ediyor. Oyak grup şirketlerine ait iş makineleri, ambulans, itfaiye gibi bölgede ihtiyaç duyulan araçlar, jeneratör, konteyner ve yakıt tankeri afet bölgesine sevk edildi. Bölgeye 13 TIR ile 3 binden fazla koli gönderildi. Oyak Renault'un Arama Kurtarma Timi (ORKUT) çalışmalara katıldı. Renault MAİS de iş ortakları ve ailelerinin barınma, ısınma, gıda başta olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılıyor.

● Doğuş Grubu, bölgedeki 13 TÜVTÜRK muayene istasyonunu barınma amacıyla tahsis etti. İstasyonların içine konulan konteyner vasıtasıyla binden fazla kişi misafir ediliyor. Doğuş Hospitality Grubu, yemek ihtiyacını karşılamak üzere bölgeye gitti. Doğuş Otomotiv bölgedeki yetkili satıcı binalarının barınma amaçlı kullanılması, eski genel müdürlük binasının yardım malzemesi tasnifi için hazır edilmesi ve lojistik desteği sağlanması için çalışıyor.

● Doğan Trend Otomotiv, arama-kurtarma, beslenme, barınma, iletişim ve akaryakıt tedariki alanında desteklerini sürdürüyor. Şirket mart ayında gerçekleştireceği MG’nin yeni elektrikli modellerinin lansmanını iptal ederek, toplantının bütçesini bölgeye gönderecek.

● Tofaş, AFAD ile koordineli şekilde 15 kişilik arama kurtarma ekibini bölgeye sevk etti. Çalışanlarının desteği ile toplanan yardım malzemeleri TIR’la bölgeye gitti. Ülke çapında yetkili satıcılar bölgeye yardım malzemesi yolluyor.

● Otokar Doğal Afet Arama Kurtarma ekibi ODAK arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor. ODAK Sakarya AFGD ile yaptığı çalışmalar sonucunda enkaz altındaki üç vatandaşı kurtarmayı başardı. Şirket çalışanları ve bayileri ile birlikte bölgeye çadır, gıda, hijyenik malzeme, jeneratör göndermeye devam ediyor. Ayrıca fabrikada Kızılay’a gönüllü kan bağışı yapılıyor.



● Anadolu Isuzu, içerisinde termal ve polar battaniye, atkı, bere, uyku tulumu, soba, gıda ile çadırın yer aldığı malzemeleri bölgeye ulaştırdı. Anadolu Isuzu çalışanlarından oluşan ISKUT (Isuzu Arama Kurtarma Ekibi), AFAD ile koordineli şekilde enkaz altında kalanları kurtarmaya çalıştı.

500 konteyner ev yapacak

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. ile Lexus Türkiye, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili doğrudan etkileyen depremlerin ardından bayilerini, çalışanlarını ve iş ortaklarını da içine alan bir yardım kampanyasıyla bölgeye katkı sağladı.

Toyota ve Lexus Türkiye koordinasyonunda organize edilen yardım kampanyası ile yetkili satıcılar, bayi çalışanları, ajansları ve ALJ Türkiye şirketleri çalışanlarının desteğiyle 20 milyon TL toplanarak, Ahbap Derneği'nin afet bölgelerindeki barınma sorununa çare olmak üzere başlattığı Konteyner-Ev Projesi'ne dahil olundu. Bu sayede 500’e yakın konteyner-ev Ahbap koordinasyonunda ihtiyaç sahiplerine teslim edilecek.

5 milyon litre yakıt desteği

Petrol Ofisi, AFAD’a sunmak üzere 100 milyon TL’lik 5 milyon litre yakıt ikmalini, 10 ildeki istasyonların otomasyon sistemi üzerinden kademeli olarak gerçekleştiriyor.
Castrol Türkiye ve BP, AFAD ile Ahbap dernekleri aracılığıyla 5 milyon dolar destek verdi.

Yurt dışından yardım yağdı

● Volkswagen Grubu, 1 milyon euro acil deprem yardımı yaptı.
● Hyundai Motor, Türkiye’ye 1.8 milyon dolar bağışladı.
● MAN 1 milyon euro bağışladı. Bu bağışın bir kısmıyla bölgeye 5 itfaiye aracı gönderildi.
● Mercedes-Benz AG, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere 1 milyon euro destek sağladı.
● Kia’nın global merkezi 2 milyon dolar yardımda bulundu.

Antalya’da misafir ediyorlar

Stellantis Türkiye, 4 günde 600’ü bebek, küçük çocuk ve yaşlı olmak üzere yaklaşık 1.200’i aşkın kişiyi deprem bölgesinden tahliye etti. Grup, Antalya’da 350 odalı bir otel tutarak yetkili satıcılarının tüm çalışanlarını ve ailelerini misafir ediyor. Stellantis Türkiye, deprem bölgesinde yer almayan yetkili satıcılarının yardım talebi üzerine bir destek hesabı açtı. Şirket bağışları deprem bölgesinden tahliye edilen ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanması için kullanıyor.

Hyundai Assan, kurtarma ekipmanları ve temel ihtiyaçları kapsayan 10 milyon TL değerinde desteği AFAD’a bağışladı.

Chery Türkiye, 100 bin dolar değerinde ısıtıcı, battaniye, kışlık yorgan, içme suyu, hazır yiyecek gibi acil durum malzemelerini içeren yardım TIR’ını bölgeye yolladı.

LeasePlan Türkiye, Ahbap Derneği’ne deprem bölgesinde kullanılmak üzere 1 milyon TL nakdi yardım gerçekleştirdi.

Borusan Otomotiv Grubu, bölgeye 9 TIR gıda, kıyafet, çadır, ısıtıcı gibi yardım malzemeleri gönderdi. AFAD’a nakdi yardım yaparken, arama kurtarma eğitimi olan çalışanlar 20’den fazla vatandaşı enkazdan kurtardı.

Karavanlarla barınma ihtiyacı karşılanıyor

Enterprise Türkiye, araç parkındaki 100 adet entegre ve çekme karavanı depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını sağlamak üzere yolladı. Şirket, karavanlarını bölgeye sevk etmek isteyen vatandaşlara yardımcı olacağını duyurdu.

Jant üreticisi CMS, çalışanlarının katkılarıyla barınma, ısınma, giyim, gıda, medikal malzeme ve ilaç içeren yardımlarını bölgeye gönderdi. CMS Grubu, acil tıbbi müdahale desteği için kiraladığı ambulansı Hatay’a yolladı.

Karsan AFAD ile koordinasyon halinde battaniye, kışlık kıyafet, hijyenik ürün ve gıda gibi ihtiyaç malzemelerini bölgeye yolladığını açıkladı.

TOSB Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, afet bölgesinde kullanılmak üzere AFAD’a
1.5 milyon TL bağış yaptı.

Enkaz altındaki canlara ulaşıp kurtardılar

● Nissan Türkiye bünyesindeki 4x4 araçlarını operasyonel destek için bölgeye sevk etti. Öncelikli ihtiyaçlar olan battaniye, su, kuru gıda ve bebek mamalarını
2 TIR ile deprem bölgesine yolladı. Şirket Kızılay’a 1 milyon euro yardımda bulundu.
● Mercedez-Benz Türk, AFAD ile koordineli kışlık giysi ve powerbank gibi ihtiyaçları bölgeye ulaştırdı. Afet bölgesine giden tüm Mercedes-Benz kamyon ve çekicilere ücretsiz yol yardımı hizmeti sunuyor.
● Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), bayileri koordine edip bölgeye yardım yapıyor.

● Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin 51 kişiden oluşan afet müdahale ekibi arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Ekip Hatay’da 19 kişiyi hayata döndürmeyi başardı. Adıyaman ve Elbistan’a 5 TIR yardım malzemesi ulaştırdı. Toyota Japonya, Toyota Avrupa, Toyota Finansal Hizmetler ve Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak çalışanların da katılımları ile toplam
1.9 milyon dolar desteği depremzedeler için kullanmaya başlayacak.
● Honda Türkiye, jeneratör, konteyner ev ve diğer acil ihtiyaçları karşılayabilecek destek paketlerini AFAD ile koordineli şekilde afetzedelere ulaştırmaya çalışıyor.