24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
12.03.2021 06:00

Salgında alışkanlıklar nasıl değişti?

Pandemide toplu ulaşımdan uzak duran tüketiciler otomobile yöneldi. Deloitte’un araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 54’ü koronavirüs nedeniyle araç satın almak istediğini belirtti. Sunulan online hizmetlere rağmen bayiye gitme alışkanlığı devam etti

Otomotiv pazarı pandemiye ve ÖTV artışına rağmen 2020’de beklentilerin üzerinde bir performansa imza attı. Ertelenen talep, düşük faiz, otomobilin yeniden yatırım aracı olması satışların yüzde 61.3 artmasını sağladı. Yüksek tempo bu yıl kaldığı yerden devam ediyor. Tüm zamanların en yüksek Ocak ayı satışından sonra Şubat’ta da rekor kıl payı ile kaçtı. Her şey yolunda giderse satışların beklentilerin üzerine çıkarak 800 bin adet ve üzerine ulaşabileceği konuşuluyor. Pazardaki yüksek tempoda hiç kuşkusuz salgın, sosyal mesafe ve değişen alışkanlıklar da etkili. İnsanlar, salgında toplu ulaşım yerine bireysel araçları tercih etmeye başladı.  Deloitte Türkiye tarafından 23 ülkede 24 bin kişinin katılımıyla hazırlanan Otomotiv Tüketicileri 2021 Araştırması’nın sonuçları, bu durumu ortaya koyuyor. 

Küçüğe rağbet arttı

Çalışma, tüketicileri araç sahibi olma konusunda düşünmeye iten önemli etkenlerden birinin pandemi olduğunu gösterdi. Türk halkının yüzde 54’ü koronavirüs nedeniyle otomobil satın almak istediğini belirtti. Araştırmaya katıların yüzde 16’sı emin olmadığını, yüzde 28’i de ‘Hayır’ yanıtını verdi. 35-64 yaş aralığında oran yüzde 64’e çıkarken, 18-34 yaşta yüzde 53’e iniyor. Covid-19, tüketicilerin bir sonraki adımda en çok hangi tür araca sahip olmak istedikleri konusunda da fikirlerini değiştirmelerine neden oldu. Tüketicilerin yüzde 59’u yakıt konusunda daha tasarruflu araçlara yönelirken, yüzde 41’inin daha ucuz ve yüzde 17’sinin de bir öncekinden daha küçük araç tercih ettiği görüldü.
Şirketler serviste müşterilerine ücretsiz hijyen hizmeti veriyor
Şirketler serviste müşterilerine ücretsiz hijyen hizmeti veriyor

Test etmekten ve pazarlıktan vazgeçmiyoruz

Araştırmada ‘Gelecekte araç satışları sanal ortamda mı yapılacak?’ sorusuna en muhafazakâr cevap Japonya (% 80) ve Türkiye’den (% 79) gelmiş. Türkiye’de sadece yüzde 11’lik kesim önümüzdeki dönemde otomobilin tamamen online olarak satın alınacağını düşünüyor. Dijital ortamda satın almaya en sıcak bakan ülkeler Hindistan (% 27), Çin (% 21) ve ABD (% 17). Türkiye’de sanal süreçle ilgilenmemenin nedenlerinin başında fiziksel olarak görme isteği (% 78) var. Test etme (% 60), fiyatta pazarlık yapabilmek (% 43), merak edilenlerin gerçek bir satış danışmanı tarafından yanıtlanması (% 40), büyük meblağda bir alışverişi internetten yapmaya çekinmek (% 34) diğer etkileyen faktörler. Türkiye’de mesafeli satış sözleşmesi nedeniyle online olarak araç satışının yapılamadığını ekleyelim.

Hibrit otomobile ve elektrikliye ilgi büyüyor

Elektrikli ve hibrit otomobillerin yıldızı pandemide parladı, dünyada satış rekorları kırıldı. Ülkemizde de alternatif yakıtlı araçlara olan ilgi arttı. Deloitte’un araştırmasına göre, tüketicilerin bir sonraki araç tercihi benzinli-dizel (% 53), hibrit (% 34), elektrikli (% 8) şeklinde. Tüketicilerin elektriklileri tercih etmemesinin en büyük sebebi altyapı (% 31), yani şarj istasyonu sayısının azlığı. Menzil (% 22), şarj etme süresi (% 18), batarya teknolojisi nedeniyle güvenlik endişesi (% 11), fiyat (% 9), model sayısının fazla olmaması (% 9) diğer endişeler olarak sıralanıyor. 

Online satın almaya sıcak bakmıyoruz

Otomotivde teknolojinin kullanımı Covid-19 ile hızlandı. Şirketler pandemide e-rezervasyon, görüntülü görüşme, online araç tanıtımı, kredi başvurusu, evin kapısına kadar araç teslimatı gibi hizmetler sunmaya başlayarak, müşterilerin hayatını kolaylaştırdı. Ancak tüketiciler otomobil satın alırken bayiye gitme alışkanlığını sürdürüyor. Türkiye’de tüketicilerin yüzde 79’u aracını yetkili satıcıdan bizzat almak istiyor. Yüzde 11’i tamamen (çevrimiçi alışveriş, dijital belge imzalama, araç bırakma), yüzde 12’si kısmen (çevrimiçi alışveriş, fiziksel test sürüşü) sanal ortamda araç satın almayı tercih ediyor. 18-34 yaş arasında online satın alma isteği yüzde 14’e çıkıyor. 

‘Kapıda servis’ alışkanlık yarattı

Salgın döneminde markaların sunduğu kolaylıklardan biri de eve veya ofise kadar servis hizmetinin getirilmesi oldu. Müşteriler periyodik bakım zamanı gelen araçlarını bu şekilde servise gönderdi. Türkiye’de otomobil sahiplerinin ‘sanal servis’ uygulamasına alıştığı gözlemleniyor. Deloitte’un anketine katılanların yüzde 44’ü kapıda servisle ilgileniyor ve bunun için makul bir ücret ödemeye hazır. Yüzde 44’ü ücretsiz olduğu sürece ilgilendiğini, yüzde 9’u da tercih etmeyeceğini belirtti.
Mete Tansu
Mete Tansu