28 Mart 2024, Perşembe
29.10.2021 04:30

Trilyonluk Tesla sürpriz peşinde

Tesla sektördeki sorunlara rağmen satış ve kârını artırarak piyasa değerini 1 trilyon dolara taşıdı. Musk’ın şirketi sıradaki projelerle yeni rekorlar peşinde

Tesla, otomotiv sektörünü vuran çip krizi ve pandeminin gölgesinde zirveye çıkarak piyasa değeri 1 trilyon doları aşan ilk otomotiv üreticisi oldu. Bu rakam General Motors, Toyota, Ford, Volkswagen, BMW, Honda ve diğer birkaç otomotiv şirketinin toplam piyasa değerinin üzerinde.   Araç kiralama şirketi Hertz’den 100 bin adetlik sipariş alan Tesla’nın hisseleri 1.000 doları aşarken, piyasa değeri 1 trilyon 27 milyar doları gördü. Şirketin hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 40 arttı. Morgan Stanley’in açıkladığı 1.200 dolarlık hisse fiyatı hedefi de şirketin piyasa değerinin rekor kırmasında etkili oldu. Hertz ile yapılan Tesla Model 3 anlaşmasının 4.2 milyar dolar değerinde olduğu belirtiliyor. Tesla, ABD’de Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon ve Facebook’tan sonra 1 trilyon dolar piyasa değerini geçen altıncı şirket unvanını aldı. Dünyada 1 trilyon dolar eşiğini aşan yedinci şirket, petrol devi Saudi Aramco Grubu. Tesla, Facebook’un ardından bu değere en hızlı ulaşan ikinci şirket olmayı başardı. Şirket, kurucusu Elon Musk’ın önderliğinde sektörde yaşanan çip, tedarik, hammadde, lojistik sorunlarına rağmen herkesi şaşırtıyor.  Şirket üçüncü çeyrekte 241 bin 300 araç teslimatıyla en yüksek satış rakamına ulaştı. Yılbaşından bu yana satışları 627 bin 500 adede ulaştı. 

1 milyon araç satmadı

Tesla 2020’de 500 bin teslimat yapmıştı. Oysa toplam varlık açısından yakın takipçilerinden Toyota geçtiğimiz yıl 9.5 milyon, Volkswagen ise 9.3 milyon adet araç sattı. Analistler satışların bu yıl 850 bin adedin üzerine çıkmasını öngörüyor. Şirketin net kârı, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 389 artarak 1.6 milyar dolara çıktı. Tesla, böylelikle 9 çeyrek üst üste kâra geçmiş oldu. Tesla’nın yüzde 57 artışla 13.76 milyar dolara ulaşan satış gelirleri ise beklentilerin bir miktar altında kaldı. Üçüncü çeyrekte sadece Bitcoin yatırımlarından 51 milyon dolar kazandığını ekleyelim. Şirket, geçtiğimiz günlerde “tam kendi kendine sürüş” paketini 10 bin dolara  satabileceğini veya aylık 199 dolara kiralayabileceğini açıkladı. Musk’ın yeni çılgın projeleri ile birlikte 2022’de yeni rekorların gelmesi sürpriz olmayacak.

Musk’ın yanına yaklaşamadılar

Tesla CEO’su Elon Musk, attığı tweet ile Tesla’nın talep değil üretimi artırma sorunu yaşadığını, bu yüzden Hertz’in siparişiyle gelen değer artışını tuhaf bulduğunu söyledi. Musk’ın Tesla’da 172 milyar dolarlık hissesi bulunuyor. Bu rakam Toyota dışındaki tüm otomotiv üreticilerinin değerini aşıyor. Tesla, Temmuz 2020’de piyasa değeri bakımından Toyota’yı geride bırakarak dünyanın en değerli otomotiv şirketi olmuştu. Tesla’nın piyasa değeri o günden bu yana 5 kat arttı.

Üretimde çılgın hedef

Elon Musk, üretimin önümüzdeki dönemde yılda yüzde 50 artacağını belirtti. Çin’de üretim kapasitesinin giderek artması, Berlin fabrikasının bitmesi ve Teksas’ta Cybertruck, Model Y ve Semi kamyonun bantlardan inecek olması, şirketin elini güçlendiriyor. Musk, 2030’da yılda 20 milyon araç üreteceklerini düşünüyor. Bu rakam, Volkswagen Grubu ve Toyota gibi liderliğe oynayan iki şirketin yaklaşık iki katına denk geliyor.

Nereden nereye?

Kişisel serveti 288 milyar dolara ulaşan Elon Musk’ın nereden nereye geldiğini bu fotoğraf çok güzel özetliyor. Musk, 1995’te satın aldığı ilk otomobili BMW 3.20i’yi tamir ederken annesi Maye Musk tarafından görüntülenmiş. 24 yaşında Stanford Üniversitesi’ni bitiren Musk, 1.400 dolara BMW’sini almış. BMW’nin piyasa değeri yaklaşık 66 milyar dolar düzeyinde seyrederken, Tesla uçup gitmiş durumda. 

Haber turu

Range Rover elektrikleniyor Land Rover, sınıfında referans noktası olarak gösterilen Range Rover’ın beşinci jenerasyonunu tanıttı. Yeni MLA platformuna sahip araçta, mevcut neslin benzer tasarımı evrimleştirildi. Yeni Range Rover, 2022’den itibaren satışa sunulacak. Lüks SUV, ilk kez 7 kişilik opsiyonla tercih edilebilecek. Range Rover’la ilgili en büyük yenilik 2024’te elektrikli versiyona kavuşacak olması. 2022 yılı için kırmızı alarm Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Avrupa’dan olumsuz sinyaller geliyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), çip sıkıntısının 2022’ye sarkması nedeniyle şirketlerin üretim hedeflerine ulaşamayacağını bildirdi. ACEA, “Üretim hacimleri 2021 ve 2022’de beklenenden önemli ölçüde düşük olacak. Arz, taleple uyumlu olmayacak” değerlendirmesini yaptı. Çip krizinde i4’e torpil BMW çip krizinde i4’e öncelik vererek ilk aracı banttan indirdi. 500 km’yi aşan menzile sahip i4, markanın amiral gemisi olacak. Araç, DC şarj ile 10 dakikada 164 km menzile kavuşuyor. i4, seneye ilk çeyrekte Türkiye’de satışa çıkacak. BMW, 2023’ten itibaren Münih’te üretilen araçların çoğunluğunun elektrikli ve plug-in hibrit olacağını da duyurdu. Cumhuriyet rallisi başlıyor Cumhuriyet’in kuruluşunun 98. yıl dönümü anısına, Mercedes-Benz ana sponsorluğunda, Klasik Otomobil Kulübü tarafından düzenlenen Mercedes-Benz Cumhuriyet Rallisi bugün start alıyor. Çırağan Palace Kempinski İstanbul’dan başlayarak 350 km’lik ralli üç gün sürecek. 68 adet Mercedes’in yer alacağı organizasyona toplam 123 otomobil kayıt yaptırdı.