22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
22.01.2021 08:00

Türkiye’nin en çok satan elektriklisi bir Porsche

Pandemi tüm dünyada elektrikli otomobillerin yıldızını parlattı. Türkiye’de elektrikli otomobil satışları bir önceki yıla göre neredeyse üç kat arttı. Kasım’dan bu yana Türkiye’de 303 Porsche Taycan satıldı. İkinci sırada Jaguar var, üçüncü Renault

Küresel otomotiv satışları pandemide yüzde 13.4 düşüşle 91 milyondan 78 milyon adede gerilerken, elektrikli otomobiller atağa kalktı.  Yüzde 100 elektrikli, hibrit ve plug-in hibrit otomobiller Avrupa’da o kadar popüler hale geldi ki, pazar payları yüzde 25’i geçerek ilk kez dizelleri solladı. Sadece elektrikli ve şarjlı hibritlerin payı yüzde 10’a ulaştı. Alternatif yakıtlı otomobillerin satışı yüzde 50 artış gösterdi.  Elektrikli motorlu araçların pandemiye rağmen büyümesinde hükümetlerin sağladığı teşvikler, sert emisyon kriterleri nedeniyle markaların piyasaya birçok yeni model sunması ve salgında çevrenin öneminin öne çıkması etkili oldu.  Yeni modellerin rüzgarıyla elektriklilerde daha agresif bir büyüme bekleniyor. McKinsey’in raporuna göre, 2025’e kadar şirketler, 120 milyar dolar yatırımla piyasaya 450 elektrikli model sunacak. Volkswagen, Tesla, BMW, Daimler, Hyundai-Kia ile Renault Grubu yenilikleriyle öne çıkacak.  2030’da elektrikli otomobillerin pazar payının yüzde 30’u geçmesi bekleniyor. Piyasaya geleneksel otomotiv üreticilerinin yanı sıra Apple, Sony, iPhone’un tedarikçisi Foxconn gibi teknoloji şirketleri de girmeye hazırlanıyor. Özellikle Apple’ın Hyundai Motor ile birlikte otomobil projesine girecek olması, tüm dünyada şimdiden büyük heyecan yarattı. 

Satışlar yüzde 280 arttı

Peki Türkiye’de durum ne? Geçen yıl Türkiye’de elektrikli otomobil satışları yüzde 280 artışla 222’den 844 adede çıktı. Pazardan yüzde 0.1’lik pay aldılar. Yeni modellerin çıkması, bu sınıfın hareketlenmesini ve elektrikli algısının biraz daha artmasını sağladı.  Porsche’nin Kasım’da satışına başladığı Taycan, Türkiye’nin en çok satan elektriklisi oldu. Fiyatı 1.7 milyon lira ile 2.5 milyon lira arasında değişen Taycan’dan 303 adet satıldı. Taycan, Porsche’nin en çok satan modeli haline geldi.  Jaguar I-PACE, 178 adetlik satışla markanın lokomotifi olarak dikkat çekti. Jaguar satışlarının ağırlığını I-PACE oluşturdu.  Yenilenen ve menzili artan ZOE’yi satışa sunan Renault, 135 adetlik satışa ulaştı.  Mercedes-Benz’in 2020 Aralık’ta piyasaya sunduğu EQC kısa süre içinde 42 adet sattı. BMW i3 de 39 müşteri tarafından tercih edildi.

Bu yıl bize hangi modeller gelecek?

Yüzde 100 elektrikli otomobillerin pazar payı Avrupa’da yüzde 10 ile rekor seviyeye ulaştı, şimdi sıra bizde... Bu yıl birçok yeni model Türk tüketicisinin beğenisine sunulacak. 2021, Türkiye’de elektriklilerin çıkışa geçtiği yıl olacak

  Audi: e-tron’u önümüzdeki yılın ikinci yarısına yetiştirmeyi hedefliyor.  BMW: Borusan Otomotiv, iX3’ü 2021’in ilk çeyreğinde, iX’i son çeyrekte satışa sunmayı planlıyor.  Citroen: Yenilenen C4 modelinin elektrik motorlusunu son çeyrekte satışa çıkaracak. Dacia: İlk elektrikli modeli Spring 2021’in ikinci yarısında Türkiye’de olacak. 225 km menzile sahip Dacia Spring’in fiyatıyla Avrupa’nın en ulaşılabilir elektrikli modeli olması bekleniyor.  Ford: Ford Otosan, Gölcük’te üretimine başlayacağı E-Transit’i 2022’de Avrupa ile aynı anda satışa sunacak. Şirket Mustang Mach-E’yi de önümüzdeki dönemde getirmek için çalışıyor.  Honda: Marka bahar aylarında Jazz e:HEV’i satışa sunacak. 4 yeni elektrik ile hibrit aktarma organlarına sahip (e:HEV) modelin daha lansmanı 2022’de gerçekleştirilecek. Bunlardan biri de e-Honda olacak.  Hyundai: Makyajlanan KONA’nın elektrikli versiyonu yılın ilk yarısında showroom’larda yer alacak. Jaguar-Land Rover: XJ modelinin yüzde 100 elektriklisini satışa sunacak. Fiat: Elektrikli The New 500'ü 2021'e yetiştirmek üzere planlama yapıyor. MG: Doğan Trend Otomotiv, Çinli SAIC’in çatısı altında yeniden hayat bulan MG’nin elektrikli SUV’u ZS EV’yi ilk yarıda piyasaya sürecek. MINI: MINI Electric makyajlı yüzüyle Mayıs’ı bekliyor. Nissan: Leaf’i son çeyrekte müşterilerle buluşturmayı planlıyor.  Mercedes-Benz: Mercedes-Benz Türkiye’nin elektrikli EQ ürün gamına 2022’ye kadar 6 adet elektrikli otomobil katılacak. 2021’in ilk çeyreğinde EQA, üçüncü çeyrekte EQS gelecek.  Peugeot: 2008 modelinin elektrikli versiyonunu dördüncü çeyrekte ithal etmeyi istiyor. Skoda: İlk elektriklisi Enyaq iV, 2022 yılının son çeyreğinde Türkiye’ye gelecek.  Volkswagen: VW Binek Araç, 2022 yılı ortasında elektrikli SUV modeli ID.4’ü getirecek. Sonrasında daha fazla volüm yapması beklenen ID.3 piyasaya çıkacak.  Volvo: İlk elektrikli modeli XC40 Recharge’ı getirmek istiyor ancak tarih netleşmedi.   

Her 4 otomobilden biri elektrikli olacak

IHS Markit, elektrikli araçların gideceği nokta ile ilgili orta ve uzun vadeli tahminler yaptı. Şirketin son raporuna göre, dünyada 2030’da elektrikli motora (hibrit, plug-in hibrit ve yüzde 100 elektrikli) sahip otomobillerin pazar payı yüzde 24.6’ya ulaşacak. Avrupa’da ise elektriklilerin oranı yüzde 38.7’ye çıkacak. ABD’de dizel-benzinlinin payı yüzde 80, elektrik motorlu araçların payı yüzde 20 seviyesinde gerçekleşecek. IHS Markit’e göre, 2050’de satılacak yeni otomobillerin yüzde 60-80’i elektrik motorlu olacak. Ancak yollarda 1.9 milyar adet konvansiyonel motorlu araç dolaşmaya devam edecek.

AB’de 12 bin euroya varan teşvik var

Dünyada elektrikli araçların yaygınlaşması için tüketicilere önemli destekler sağlanıyor. Avrupa’da en yüksek teşviği, 5 bin eurosu hurda araç olmak üzere 12 bin euro ile Fransa sağlıyor. Romanya 11 bin 250 euro ve İtalya  10 bin euro ile takip ediyor. Almanya 9 bin euro destek verirken, komşumuz Yunanistan 6 bin euroluk indirim sunuyor. Türkiye’de elektrikli otomobiller düşük vergi ile destekleniyor. kW gücüne göre yüzde 3, 7 ve 15 oranında ÖTV uygulanıyor.
Mete Tansu
Mete Tansu