28 Mart 2024, Perşembe
01.10.2021 04:30

Vegan modası

Otomotiv markaları yeni modellerinde çevreci ve geri dönüştürülebilir malzemelere yöneliyor. İç mekanda plastik ve deri yerine pet şişe, bambu, kenevir, balık ağı, şarap mantarı gibi ürünler kullanılıyor. Vegan trendi özellikle elektrikli otomobiller ile hız kazandı

Pet şişeden koltuk, balık ağından paspas, şarap mantarından kabin, bambudan kontrol düğmesi… Otomotiv sektöründe büyük dönüşüm sadece elektrikli teknolojisinde yaşanmıyor. Markalar, yeni modellerinde çevreci ve geri dönüştürülebilir malzemelere yer vermeye çalışıyor. Tüketiciler de sadece son ürüne değil, nasıl üretildiğine giderek daha fazla odaklanıyor. Son dönemin trendi, deri malzemelerin yer almadığı vegan otomobiller. Araştırmalar, bu alanda büyük potansiyel olduğunu gösteriyor. Infinium Global Research’e göre, vegan deri pazarının 2025’e kadar 73 milyar euroluk büyüklüğe ulaşması bekleniyor. 

BMW, 2030’a kadar araçlarında yüzde 40’ı geri dönüştürülmüş malzeme kullanmayı hedefliyor. Şirket, IAA Mobility 2021’de bunun örneği i Vision Circular’i tanıttı.
BMW, 2030’a kadar araçlarında yüzde 40’ı geri dönüştürülmüş malzeme kullanmayı hedefliyor. Şirket, IAA Mobility 2021’de bunun örneği i Vision Circular’i tanıttı.

Volvo da deriyi bıraktı 

Vegan modasına son olarak Volvo Cars uydu, elektriklilerde deri malzeme kullanmayacağını açıkladı. Yeni C40 Recharge modeli ile elektrikli Volvo’larda deri tarihe karışacak. Marka, prosesle ipliğe dönüşen pet şişe ve şarap mantarından üretilen alternatif malzemeler sunacak. Şirket, 2025’e kadar araçlardaki malzemenin yüzde 25’inin geri dönüştürülmüş olmasını hedefliyor.  Peki neden deriden uzaklaşılıyor? Dünyadaki sera gazı emisyonlarının yüzde 15’inin kaynağı hayvan yetiştiriciliği. Bu oran, hava ve kara trafiğinin yol açtığı sera gazı emisyonundan daha fazla. Hayvanların sindirimi metan gazı salımına neden olurken, gübre üretimi de karbon yayıyor. Hayvancılıkta fosil yakıtların kullanılması yine önemli bir sorun.

Bu akımın öncüsü Musk etobur çıktı 

Tesla, BMW, Audi, Range Rover, vegan trendinin öncü markaları olarak öne çıkıyor. Tesla 2018’de Model S ile birlikte deri yerine sentetik malzeme kullanmaya başladı. O dönemde Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın vegan olup olmadığı haberlere konu oldu. Esasında Musk bir etoburdu ama otomobil üretiminde hayvanların kullanılmasına gerek olmadığını savunuyordu. Özellikle elektrikli otomobillerde deriden uzak durulduğu görülüyor. Elektrikli start-up şirketi Rivian’ın pazara sunduğu ilk pick-up modeli R1T’de vegan döşeme sunarken, Porsche Taycan, VW ID.4, BMW i3, Ford Mustang Mach-e, Polestar 2, Jaguar I-PACE, Range Rover Velar, Toyota Prius, Audi A3, Mercedes GLB gibi modellerde alternatif malzemeler yer alıyor.

Yeni modeller

Kadın müşterilerin gözdesi yenilendi Porsche’nin kompakt SUV’u Macan, yenilenen yüzü ve gelişen teknolojileriyle satışa çıktı. Türkiye’de kadınların en çok tercih ettiği Porsche modeli olan Macan daha keskin dış hatlara kavuşurken, iç mekanda düğmeler yerini dokunmatik yüzeylere bırakmış. Macan’ın giriş modeli 265 beygir güce sahip 2.0 lt motora sahip. Araç, 0’dan 100 km/s hıza 6.2 saniyede çıkıyor, maksimum 232 km/s sürate ulaşabiliyor. Macan S’te 380 beygirlik 2.9 lt ve en performanlı versiyonu GTS’de 440 beygir güç üreten 2.9 litrelik motor yer alıyor. Yeni Macan, 7 ileri çift kavramalı şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle donatılmış. Fiyatı 1 milyon 673 bin TL’den başlıyor. Şarjlı hibrit MG’nin ön satışı başladı Doğan Trend Otomotiv tarafından temsil edilen MG, yeni SUV modeli EHS PHEV’i, ön satışa sundu. Markanın ilk şarj edilebilir hibrit modeli olan EHS PHEV, Aralık’ta kullanıcılarıyla buluşacak. Elektrikli-benzinli motoruyla toplam 258 beygir güç ve 480 Nm tork üreten araç, 100 km/s hıza 6.9 saniyede ulaşıyor. Comfort donanım seviyeli EHS PHEV 649 bin TL, Luxury de 689 bin TL fiyata sahip. Ön satış koşullarıyla 60 bin TL kapora ödeyen müşteriler fiyatı sabitleyebilecek. Araçta; adaptif hız sabitleyici, şerit takip desteği, şeritten ayrılma uyarısı, ön çarpışma uyarısı, elektrikli ayarlanabilir sürücü koltuğu, 18 inç alaşım jant ve geri görüş kamerası gibi donanımlar var.