29 Mart 2024, Cuma
23.12.2022 04:30

2022’nin en iyi filmleri

Bu yıl platformlarda ve salonlarda iyi filmler izledik. Sinemalardaki bilet satışları da eski günlere dönmese de en azından “Biz daha ölmedik” dedirtti

Kurak Günler

Türkiye’nin bugününün röntgenini harika oyunculuklar ve usta işi bir yönetmenlikle çeken minik bir mücevher. Kültür Bakanlığı’nın verdiği maddi desteği, faiziyle geri istemesiyle de tarihe geçecek. (Vizyon)

Drive My Car

Murakami’nin perdeye aktarılamaz denilen eserlerinden birini, kırılganlığı ve sertliği bu kadar dengeyle yansıttığı için unutulmayacak! Kayıp, yas ve yalnızlık bu kadar mı zarif anlatılır? (MUBI)

Triangle of Sadness (Hüzün Üçgeni)

Cannes’ın bu yılki galibi, ayrıcalıklı sınıfın ayrıcalıklı yaşamını keskin bir mizahla ti’ye alıyor. Başrolde izlediğimiz genç oyuncu Charlbi Dean’ın zamansız ölümü de yılın en üzücü sinema olaylarından. (Vizyon)

Vortex

Yönetmen Gaspar Noe’nin filmlerine aşina olanları şaşırtan, ölüme doğru yol alan yaşlı bir çiftin öyküsü. Yönetmenin biçim denemelerini de içermekle birlikte, hayatla ve sonuyla en doğrudan ilişkili filmi. (Vizyon)

Aşk Mark ve Ölüm 

60 yıl önce başlayan Almanya göç tarihinin müzikle yolculuğunu kıvraklıkla anlatırken güldürüyor, düşündürüyor. Cem Kaya’nın üzerinde uzun yıllar arşiv çalışması yaptığı belgesel defalarca izlenir.
(Vizyon, yakında MUBI’de)

Hytti Nro 6 (6 Numaralı Kompartıman) 

Küçücük bir kompartımanın nasıl bir büyülü bahçeye dönüşebileceğini gösteren, iki oyuncusunun varlığıyla da büyüyen küçük bir başyapıt. İçinizi ısıtan “o” filmlerden. (MUBI)

Licorice Pizza

70’ler fonunda yetişkin olmayı reddeden iki kalbin gönülçelen hikayesi. Yönetmen Paul Thomas Anderson’un yaşamından izler taşıyan film her PTA filmi gibi Los Angeles’ı mesken tutuyor.  (Vizyon)

L’evenement (Kürtaj) 

1963 yılı Fransa’sında yasak olan kürtajın, genç kadınlar üzerinde yarattığı gerilim, genç oyuncularının da katkısıyla başarıyla anlatan film geçen yılın Venedik Film Festivali galibi. Nobel ödüllü Annie Ernaux’nun kitabından uyarlama. (Vizyon)

Bones and All (Kemikler ve Her Şey)

Birbirlerinden başka tutunacak hiçbir şeyi olmayan iki gencin aşk hikayesi. Yalnız âşıklarımız, insan eti yiyen iki yamyam. Her bünyeye uygun olmayan film, iki harika başrol oyuncusunun varlığıyla da büyüyen, yılın en iyi aşk filmi. (Vizyon)

Syk Pike (İlgi Manyağı)

Sosyal medyanın genç bireyler üzerinde yarattığı baskıyı, mizah duygusu hiç eksilmeden anlatan içinde kendimizden bir şeyler bulacağımız bir film. Oslo’nun güzelim sokakları ve şık mekanları da karakterlere eşlik ediyor. (Vizyon)

GÖZDEN KAÇMASIN
Okul Tıraşı (MUBI), Zuhal (Vizyon), Bergman Adası (beIN Connect), Flee / Kaçış (beIN Connect), Yaramaz Çocuklar (MUBI), Kerr (MUBI), Dirlik Düzenlik (Sinema TV), Good Luck to You, Leo Grande (Vizyon), Emily (Vizyon), The Menu (Vizyon)