26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
23.12.2022 04:30

FED, merhum Kraliçe’nin “Annus Horribilis” tarifinden ders almalı

Kraliçe'nin güçlükleri hayranlık uyandıracak kadar dürüst bir şekilde kabul etmesi sayesinde monarşi saygınlığını 30 yıldır koruyor. Amerikan Merkez Bankası ise enflasyon konusundaki hatalarını telafi etmiş değil

Kraliçe II. Elizabeth tahta çıkışının 40. yıldönümünde “1992, geriye dönüp baktığımda keyifle anacağım bir yıl olmadı. Bir yakınımın tabiriyle bir annus horribilis (korkunç yıl) yaşadık.” Merhum Kraliçe'nin ünlü konuşmasının sebebi kraliyetin yaşadığı rahatsız edici gelişmelerdi: O yıl Windsor Sarayı’nda yangın çıkmış, kraliçenin iki çocuğunun evliliği sona ermiş ve çeşitli dedikodular sızmıştı.
Kraliçe'nin bu güçlükleri hayranlık uyandıracak kadar net ve dürüst bir şekilde kabul etmesi sayesinde monarşi hem yurt içinde hem de yurt dışında muazzam saygınlığını otuz yıldır koruyor. II. Elizabeth’in tavrı yeni yıl yaklaşırken üst üste ikinci annus horribilis’ini geride bırakmak isteyen FED’e örnek olmalı. FED’in para politikasına dair inandırıcılığını geri kazanması ve siyasi müdahalelere karşı kırılganlığını azaltması için son şansı bu olabilir. İkisi de FED’in verimliliği ve genel anlamda ekonomik refah için hayati önemde olacak.