03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
21.07.2023 04:30

‘Havasına suyuna’ diyorum onlar ağlıyor, ben ağlıyorum

49 yıl önce gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’nın fon müziği Ayten Alpman’nın Bir Başkadır Benim Memleketim’yidi. Oysa Alpman başta bu şarkıyı istemeyerek söylemiş

1974 yılının 20 Temmuz sabahı Kıbrıs’ta başlatılan harekât, bir şarkıyı hatırlatmıştı. Eylül 1970’te piyasaya verilen Ayten Alpman plağındaki Bir Başkadır Benim Memleketim, o sabah herkesin diline düştü. TRT’de harekât görüntüleri eşliğinde çalınan şarkı, Alpman diskografisinin kayıp halkalarındanken bir anda diğer bütün şarkılarını unutturdu ve sanatçı, o günden sonra hep onla anıldı.

Memleketim, sözlerini Fikret Şeneş’in yazdığı bir aranjmandı. Old King Cole adında eski bir İngiliz çocuk şarkısıyken Amerika’da komünist şair Moshe Nadir’in dokunuşuyla Der Rebbe Elimelech’e dönüşerek Yahudi cemaatinin marşı hâline gelmiş, öyle anılmaya başlanmıştı. Şarkıyı Şeneş’e getiren, Şerif Yüzbaşıoğlu. Şeneş şarkıyı dinlerken ağzından dökülen cümle, şarkının nakaratı: “Bir başkadır benim memleketim.” 45’lik Şarkılar (BGST Yayınları, 2006) adlı kitapta hikâyenin sonrasını şöyle anlatıyor: “Yüzbaşıoğlu ‘Aa, bu da nereden çıktı?’ dedi. ‘Bu bir İsrail balıkçı şarkısı, İsrail halk şarkısı kızım. Bu cümle de nereden aklıma geldi?’ ‘Valla bana öyle geldi’ dedim. ‘Bir başkadır benim memleketim!’ ve ben şarkıyı bu cümlenin üzerine kuracağım.”