07 Ocak 2025, Salı Gazete Oksijen
06.01.2025 10:12

Girişimci ve pazarlama uzmanı iki isim bir araya geldi, ortaya rengarenk bir el kitabı çıktı: “Resimli Pazarlama Kitabı”

Belen Bakar ve Çiğdem Öztabak’ın birlikte kaleme aldığı Girişimciler Start-up Çalışanları Pazarlama Ekipleri ve Ajanslar İçin Resimli Pazarlama Kitabı, doğru markayla doğru pazarlamayı eşleştirmenin, ilhama ihtiyaç duyulduğunda sorulacak soruların, yeni çağın yeni sosyal medya kanallarının inceliklerini içeriyor


Marsi Digital kurucusu Belen Bakar ve Pirix kurucusu Çiğdem Öztabak’ın birlikte kaleme aldığı Girişimciler Start-up Çalışanları Pazarlama Ekipleri ve Ajanslar İçin Resimli Pazarlama Kitabı adlı kitap Amorf Yayınları’ndan geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Kitap iş birliğinin, bağ kurmanın ve yaratıcı hikayelerin peşinde bir el kitabı, girişimcilik yolunda doğru pazarlama stratejisi belirlemek isteyenler için renkli bir rehber. Hedef kitlesi girişimler, start-up çalışanları, kurumsal pazarlama ekipleri ve ajanslar olarak belirlenmiş; dahası pazarlama iletişimi, trend marketing, caps pazarlaması gibi kavram ve yaklaşımları merak eden tüm okurlar için kolay okunur bir kaynak olma iddiasında. Doğru markayla doğru pazarlamayı eşleştirmenin, ilhama ihtiyaç duyulduğunda sorulacak soruların, yeni çağın yeni sosyal medya kanallarının inceliklerini içeren, bol görselli tasarımıyla dikkat çeken kitabı Bakar ve Öztabak ile konuştuk.

Belen Bakar (solda) ve Çiğdem Öztabak (sağda)

 

Kitabın fikri nasıl doğdu ve siz iki yaratıcı yazar nasıl bir araya geldiniz?

Belen Bakar: Biz birbirimizi ürettiğimiz içeriklerden tanıyor ve takip ediyorduk, ancak tanışmamıştık. Tanıştıktan sonra, pazarlama ve iletişim alanına yönelik düşüncelerimizin paralelliği, Çiğdem’in girişimcilik alanındaki pazarlama ve iş geliştirme stratejilerine odağı, Belen’in sosyal medya trendleri ve influencer pazarlamasıyla ilgili çıkardıkları işlerle tamamlandı ve ortaklaşa bir trend raporu hazırlamaya başladık. Baktık ki anlatacak çok şeyimiz var, Çiğdem Aldatmaz bunu projelendirdi ve kitabı yazmaya başladık. Birbirimizi hiç fiziki olarak görmedik, tamamen dijital ortamdan iş birliğimiz mükemmel bir uyum içinde işledi. Kitabı yazarken milenyum kuşağı ile z kuşağından iki profesyonelin bir araya gelip nasıl iş birliği yaptığımızı gözlemlemek ve dışarı ile paylaşabilmek de bizim için önemliydi. Özellikle kendi işinin sahibi her girişimci, mesleğe başlayan her pazarlamacı için az konuşulan, global trendler ve gerçeklerden bahseden, sosyal medya tüketim şeklimize uygun, renkli, tasarımla içeriği harmanladığımız benzerlerinden farklı bir rehber iş kitabı olarak bu fikri doğurduk.

Türkiye'de girişimcilik dünyasında bugün en sık yapılan hatalar nelerdir?

Çiğdem Öztabak: Türkiye’deki girişimcilik dünyası çok dinamik ve birçok fırsat var. Kurulan yeni fonlar, hızlandırma merkezleriyle fikrini hayata geçirmek isteyenler oldukça şanslılar. Benim gördüğüm en sık hatalar, ürünü geliştirdikten sonra satış ve pazarlamayı uyarlamaya geçmeleri. Bu fikir kime nasıl hizmet edecek, kim neden kullanacak, bu müşterileri nerede bulacağız, nasıl satacağız, değer önerimiz ne olacak? Bunları en baştan belirlemeden yola çıkmak pahalıya patlayabilir. Erken aşamada fikriniz üzerine yatırım bulabilirsiniz, ama ikinci turda ürününüzü kullanmış müşteriler olması gerekir. Bu yüzden de girişimlerin %80’i dünya genelinde ikinci tura geçemeden vazgeçmek zorunda kalırlar. Ürün- pazar uyumunu doğru anlayamamak ve pazarlama-satış kanalı yaklaşımını baştan belirlememek. Bunlar da üzerine araştırma ve analiz yapılmayı gerektirir. Pazara giriş stratejisini fikri düşünürken, henüz ürün geliştirmesini tamamlamadan önce iyi anlamak gerekiyor, bu kısım yaratıcılık ile ilgili değil, kime, neden, nereden ve nasıl ulaşacağınızla ilgili fikrinizi de etkileyen bir döngüdür.

Instagram, Youtube ve son olarak Tiktok ile bugün nasıl bir ekosistemle karşı karşıyayız? Girişimciler için bu mecralardan optimum faydalanmanın yolları neler sizce? 

B.B.: Sosyal medya mecraları girişimler için tam bir Gerilla Pazarlama oyun alanı gibi. Özellikle girişimlerin düşük bütçe ile büyük etki beklentisini organik dijital pazarlama ile karşılayabilecekleri reklam alanları buralar. Her platformun ise kendine özgü içerik türleri ve bu içerik türlerini destekleyen algoritmaları mevcut. Girişimler, gündemdeki trendleri, sosyal medya akımlarını kendilerine uyarlayarak organik büyümenin gücünden yararlanabilirler, tabii bir de kitapta verdiğimiz ipuçları ve stratejilerle.

“LinkedIn son yılların yükselen sosyal mecrası”

Peki ya LinkedIn'i nasıl değerlendiriyorsunuz? Paylaşımlar kariyere yön verirken, markayı temsil ederken ne ölçüde önem taşıyor?

Ç.Ö.: LinkedIn son yılların yükselen sosyal mecrası. Çünkü artık bireylerin markaların önüne geçtiğini görüyoruz. Yani kurucular, büyüme direktörü ya da pazarlama uzmanı gibi pozisyonlardaki çalışanlar, yaptıkları işlerden bahsettikçe marka değeri artıyor, markaya olan farkındalık yükseliyor. Artık sadece markalardan yapılan iletişimler değil, marka çalışanları da LinkedIn’den paylaşım yapsın diye şirketler çalışanlarını teşvik ediyorlar, eğitimler veriyorlar. LinkedIn’de, paylaşımlarda samimi olmak, gerçek örnekler vermek mesleki paylaşım değerini arttırıyor. Kanaat önderliği içerikleriyle marka etkileşimlerini arttırmak da yeni iletişim trendlerinden.

Influencer’ların markaların pazarlama çalışmalarındaki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz, markalar doğru ilham vericileri seçebiliyor mu?

B.B.: Influencer pazarlama kampanyalarının başarısını etkileyen birçok faktör var, influencer’ın erişim gücü, marka kimliği ile uyumu, hedef kitlesini etkileme ve satın aldırma gücü gibi. Influencer marketing ülkemizde yaklaşık 10 yılı aşkın bir süreyle markaların kullandığı bir pazarlama aracı, yeni olduğunu söyleyemeyiz artık. Çokça testler yapılıp öğrenildi, gün geçtikte değişti, gelişti ve tekrar öğrenildi. 2022’nin son yarısında oldukça başarılı kampanyalar görmeye başladık, markaların doğru influencer seçimleriyle ve kampanya kurgularıyla globale de örnek olan işler ortaya çıktı ancak TikTok’un aktifliğini ve kendini kanıtlamasıyla birlikte doğallık çağı olan 2023 geldi. Başarılı olarak kabul ettiğimiz çoğu influencer marketing kampanyasının doğallıktan uzak, kurgulanmış ve samimi olmadığının influencer’ların hedef kitleleri de farkına vardı. Çalıştığını bildiğimiz her şey tepetaklak oldu. 2024 sonuna geldiğimiz halde hâlâ bu değişikliği kendine adapte edemeyen markalar mevcut. Marka influencer eşleşmesinin doğru şekilde yapılması için mutlaka influencer’ın hayat tarzı, günlük hayatındaki rutin seçimleri, kitlesi ile iletişimi oldukça önemli, markaların ve ajansların bunlara dikkat etmelerini öneririm.

Girişimciler Start-up Çalışanları Pazarlama Ekipleri ve Ajanslar İçin Resimli Pazarlama Kitabı / Belen Bakar, Çiğdem Öztabak / Amorf Kitap / İş Geliştirme / 112 Sayfa