24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
09.06.2023 04:30

“Zorlu bir coğrafyada derin bir uyku beklemeyin”

Her dört yetişkinden biri uyku sorunu çekiyor. En doğal ihtiyacımız uyku ne ara bir lüks haline geldi? Yanıtı Darian Leader imzalı Neden Uyuyamıyoruz?- İnsan Uykusunun Tarihi’nde

Yazar ve psikanalist Darian Leader her yazdığıyla tartışmalara yol açıyor, şimşekleri üzerine çekiyor; öveni de eleştireni de çok… Kitaplarına verdiği isimlere bakınca nedenini anlamak zor değil: Çizgilerle Lacan Rehberi, Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?, İş İşten Geçtikten Sonra Verilen Sözler, Mona Lisa Kaçırıldı: Sanatın Bizden Gizledikleri, İnsan Neden Hasta Olur?, Delilik Nedir?, Depresyon: Yas ve Melankoli, Kesinlikle Bipolar... Leader’ın yayımlandığı günden itibaren büyük ses getiren kitabı Neden Uyuyamıyoruz? artık Nova Kitap etiketiyle Türkçede, diğer kitapları da yayınevinin yayın programında. Leader uykuyla olan ilişkimizi masaya yatırıyor, kapitalizmin uykuyu nasıl dönüştürüp değiştirdiğini sorguluyor, tekinsiz bir metaya dönüşen uykuya yeni bir bakış açısı getiriyor. Leader ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Kitabın fikri nasıl doğdu?

Yanıt basit... Neredeyse tanıdığım herkesin uyuyamadığını fark ettim! Meslektaşlarımdan arkadaşlarıma ve hastalarıma kimse deliksiz, tam anlamıyla dinlendikleri bir uykuya yatamıyorlar, üstelik herkes daha fazla uyumak istiyor. Ben de konuyu araştırmaya başladım, kökeni insanlık tarihi kadar eski, çoğu unutulmuş harika fikirlerle dolu bir uyku dünyasıyla karşılaştım ve kitabım böylece ortaya çıktı.