Sanatın bireysel bir yaratım süreci olduğu düşünülse de bazı üretimler köklerini kolektif bellekte bulur. Hüsamettin Koçan’ın Gölgenin Arkasındaki sergisi de tam olarak böyle bir diyalog kuruyor. Bayburtlu kadınların geleneksel boncuk örgü tekniklerini çağdaş sanatla bir araya getiren bu sergi, el işçiliğini yalnızca estetik bir araç olarak değil, bir anlatım biçimi olarak ele alıyor. Sanatçı tığ işlerin yerleştiği sacları, Anadolu’da ekmek ve yemek pişirilen bu formu, hem kadınların ekmek ve yemek yaptıkları hem de bu tığ örgüler vasıtasıyla ekmeklerini kazandıkları bir form olarak yeniden yorumluyor. Bu nedenle malzeme, herhangi bir müdahale yapılmadan olduğu gibi kullanılıyor. Boncuk dizme pratiği, yalnızca süsleme değil; sabrın, emeğin ve gündelik hayatın ritminin bir kaydı. Koçan, bu üretimleri doğrudan bir sanat yapıtına dönüştürmek yerine, onların kendi diliyle var olmasına ve kadınların sözüne alan açıyor. Koçan’ın sanat anlayışı, sadece görsel bir ifade biçimi değil, aynı zamanda sanatın toplumsal bellekteki yerini sorgulayan bir düşünme biçimi. 19 Nisan’a dek MERKUR’de devam eden Gölgenin Arkasındaki sergisi, izleyiciyi sadece bir sergiye değil, sanatın ve emeğin görünürlüğü üzerine derin bir düşünce yolculuğuna davet ediyor.
14.03.2025 04:30
Geleneksel ve çağdaş yorumu birleştiriyor
Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın 15 Mart’ta MERKUR’de açılacak Gölgenin Arkasındaki sergisi, Bayburtlu kadınların geleneksel boncuk örgü tekniklerini çağdaş sanatla bir araya getiriyor. Sergi, el işçiliğini yalnızca estetik bir araç olarak değil, bir anlatım biçimi olarak ele alıyor
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Misafir Tribünü’nde sanat var!
10 Ekim 2025
Kadın emeğinin temsili: Ellerinde Toprak
26 Eylül 2025
Dirimart London, Ayşe Erkmen’le açılıyor
05 Eylül 2025
15 sanatçı krize yaklaşımlarını yansıtıyor
29 Ağustos 2025
Ayvalık’ta ‘Büyük Öteki’ye başkaldırı!
Tüm Yazıları
01 Ağustos 2025