16 Nisan 2024, Salı
18.06.2021 04:30

Netflix’in İtalyanlaştırdıklarından mısınız? 

Netflix’teki İtalyan filmleri o kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor ki; yenisi, eskisi, art house’u, popüleri. Sinema üzerinden İtalyan kültürü dersi alıyor gibiyiz. Teoriye önem verenler için, seçkideki belgesellerin bazıları

Vivere: Vittoria de Sica’nın İzinde 

Yönetmen Vittorio de Sica’nın oyunculuğunun ön planda olduğu dönemde, Nazi işgali altındaki Roma’da Goebbels’in adamları tarafından alıkonulmasını anlatan kısa bir kurmaca/belgesel. Dönemin görüntüleri ve canlandırmalarla anlatılmış. Barınak olarak kullanılan Cine Citta stüdyoları, stüdyodaki geyiğin akıbeti gibi minicik ama unutulmaz detaylar var.

Tutku ve Ütopya: Taviani Kardeşler 

Dingin ve kapsamlı bir belgesel, Taviani Kardeşler’in 50 yılı aşkın sinema serüvenine, onların rehberliğinde ve tanıklar eşliğinde bakıyoruz.

Entrika 

Belgesel değil film ama Pier Paolo Pasolini’nin başyapıtlarından Salo’nun kurgusu yapılırken laboratuvardan çalınmasını, bu hırsızlığın yönetmenin vahşice öldürülmesine giden planın ilk adımı olduğunu gözler önüne seren bir yapım.

Cercando Sophia
Cercando Sophia

Cercando Sophia / Searching for Sophia

Tür olarak ‘feel good’ yazıyor açıklamada. Bir saatlik, nefis bir belgesel. Sophia Loren’in Napoli’deki gençliğinden günümüze kadar uzanan büyüleyici güzelliği, rol arkadaşlarının mesajları, bitsin istemiyorsunuz.

1960

Yönetmen Gabriele Salvatores, İtalya’nın 60’larda yaşadığı ekonomik ve sanatsal patlamanın belgelerine, kendi kişisel tarihini eklemiş ve ortaya İtalya’yı tam anlamıyla enine boyuna inceleyen nefis bir film çıkmış. (St. Moritz’i ‘Aziz Moritz’, Fellini’nin Aylaklar’ını Küçük Buzağılar yapan altyazı da belgeseli keyifle izleyen sinema severlerin keyfini kaçırıyor, bu arada.)

Cercando Valentina
Cercando Valentina

Cercando Valentina

Aslında böyle kısacık geçilecek bir iş değil ama olsun, ‘teaser’ vermiş olalım: Çok ünlü İtalyan çizer Guido Crepax’ın çıplak kahramanı, ‘alter-egosu’ Valentina’yı izliyoruz. Arka planda İtalya’da 68 ruhu var.

Kend Hayatı / Country Life Vlog
Kend Hayatı / Country Life Vlog

NBC yemek videosu çekseydi

YouTube’daki Kend Hayatı / Country Life Vlog, “Eğer Nuri Bilge Ceylan yemek videoları çekseydi ortaya ne çıkardı?” sorusunun cevabı gibi.  Azerbaycanlı orta yaşlı bir çift, mükemmel bir doğanın ortasında, kuş cıvıltıları arasında, leziz yemekler yapıyor. Yalnız sadece yemek videosu değil bunlar; hem insanların hem hayvanların davranış biçimlerine ilişkin benzersiz kayıtlar aynı zamanda. Burada “Kanalıma abone olmayı unutmayın, etimizi ince ince kıyıyoruz, tuzumu serpiyoruuum” minvalinde hiçbir şey yok. Şahane bir sessizlik ve yapılan iş var sadece. Eti kesme vakti geldiğinde ekranda ‘beef / mal eti’, yemeğe tuz konacağı zaman ‘salt / duz’ yazıyor. Kadın ocak başındayken adam (yuvarlanan elma gibi) çayırı kat ediyor, rengarenk çiçekler topluyor, sonra masmavi bir çay demliyorlar mesela.  İnsanda ne sinir kalıyor, ne gerginlik; çakralar temizleniyor. Ayrıca sanmayın ki hep salça, tarhana filan… O kırın ortasında ne beşamel soslu lazanyalar, ne hamburgerler yapılıyor. Ben böyle bir ruh temizleyici görmedim. Mutlaka izleyin, siz kaybedersiniz yoksa.