19 Nisan 2024, Cuma
27.01.2023 04:30

Iraklılar iğne iplik almak için bile Silopi’ye geliyor

Birkaç yıl öncesine kadar günlük ihtiyaçlarını daha ucuz olduğu için Kuzey Irak’tan karşılayan Silopi’de tablo tamamen değişti. Türk lirasındaki değer kaybı fiyatları tersine çevirince, Irak’tan Şırnak’a alışveriş akını başladı

Silopi ilçe merkezinin ana caddesi üzerinde yer alan küçücük bir baklava dükkanının vitrinindeki tatlıların fiyatları tabiri caizse uçuyor. Yine de Şemsettin Baklava’nın sahibi Murat Doğan, açık olduğu hiçbir gün Iraklı müşterisinin eksik olmadığını söylüyor. Habur Sınır Kapısı’ndan araçlarıyla Şırnak’ın Silopi ilçesine gelen Iraklıların en çok tereyağlı ve fıstıklı baklavayı sevdiğini anlatan Doğan, geçtiğimiz günlerde iç fıstığın kilosunun 480 lirayı bulmasıyla tatlılarına bir zam daha yapmak durumunda kaldıklarını, ancak Iraklıların bu zamlara anlam veremediğini söylüyor, “Yine de alıyorlar. Iraklılar olmasa dükkanı zor açık tutarız. Piyasa korkunç durumda” diyor.

Eski günleri hüzünle anıyorlar

Bulgarların Edirne, Gürcülerin ise Artvin’den gündelik alışverişlerini yapmaları alışıldık hale gelirken, Iraklılar da temel alışveriş ihtiyaçları için en yakın sınır ilçelerinden olan Silopi’yi tercih ediyorlar. Önceki yıllarda TL’nin dinar karşısında güçlü olmasından dolayı Türkiye’den Irak’a alışveriş yapmaya gittiklerini anlatan Silopi esnafının kimisi bugün tersine dönen denklemden istifade ederken, kendi para birimlerinin geldiği noktadan hüzün duyduğunu anlatıyor.