Hiroşima’daki G-7 Mayıs Zirvesi’nin ardından ABD Başkanı Joe Biden Çin-Amerika ilişkilerinde “buzların erimesini” beklediğini söyledi. Ancak son dönemdeki resmi ikili buluşmalara ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in yakın gelecekteki olası Çin ziyaretine dair umudunu dile getirmesine karşın buzlar çözülmüş değil.
Aslına bakılırsa yeni soğuk savaş giderek soğuyor. G-7 Zirvesi Çin’in Amerika tarafından “kapsamlı çevreleme, kuşatma ve baskı” stratejisi izlendiğine dair kaygısını pekiştirdi. G-7 liderlerinin bolca konuşup az şey yaptığı eski buluşmaların aksine bu sefer G-7 tarihinin en önemli zirvelerinden biri yaşandı. ABD, Japonya, Avrupa ile onların dost ve müttefikleri Çin’e karşı koymak adına güçlerini birleştirme niyetini hiç olmadığı kadar net bir şekilde ifade etti.
Dahası şu an G-7 dönem başkanlığını yürüten Japonya, Küresel Güney’den kilit önemdeki liderlerin davet edilmesini sağladı. Onlardan biri de Hindistan Başbakanı Narendra Modi.
G-7 yükselen ve orta ölçekli ülkelerle iletişime geçerek onları da Çin’in yükselişine karşı harekete geçmeye ikna etmek istiyor. Çin’in otoriter, devlet kapitalizmiyle yönetilen ve gerek Asya’da gerekse dünyada güç kullanma iddiasını giderek artıran bir ülke olduğu tanımlaması birçok ülke tarafından kabul edilecek gibi görünüyor.
02.06.2023 04:30
ABD ile Çin çarpışmaya doğru ilerliyor
Yeni soğuk savaş giderek soğuyor. Son G-7’de Çin’e karşı güçleri birleştirme niyeti hiç olmadığı kadar net bir şekilde ifade edildi. İlişkiler ne kadar soğursa şiddetli kırılma riski de o kadar artar
Yapay zeka insanın aptallığına karşı
09 Şubat 2024
Gazze savaşının ekonomik sonuçları ne olur?
17 Kasım 2023
Dört kriz senaryosu
30 Haziran 2023
Mega tehditler dağındaki uyurgezerler
20 Ocak 2023
“Zombilerin Şafağı” sona erdi
Tüm Yazıları
09 Aralık 2022