25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
23.12.2022 04:43

Dünyayı aksi oligarklar yönetiyor

Hem her istediğini almaya hem de hayranlık uyandıran bir ikon olmaya alışkın olan Musk uluorta alay konusu haline geldi. Peki bugün neden böyle insanlar tarafından yönetiliyoruz? Çünkü aksi oligarklar çağında yaşıyoruz

The New York Times

Yıllar önce, sanırım 2015’te yaşadığım bir olay bana korkunç bir insan olmanın ne kadar kolay olduğunu çabucak öğretti. Brezilya’nın Sao Paulo kentindeki bir konferansta konuşma yapacaktım ve uçağım çok geç kalmıştı. Şehrin meşhur trafiği yüzünden sıramı kaçıracağımdan endişe eden organizatörler bir çözüm buldu: Beni havalimanından helikopterle aldırdılar ve doğrudan otelin çatısına indim.
Konferans bitince kapının önünde beni havalimanına geri götürmek üzere bekleyen arabayı görünce kendimi bir an şöyle düşünürken buldum: “Ne yani? Arabayla mı gideceğim?”
Bu arada normalde çoğu zaman metro kullanıyorum.
Bu önemsiz hatıradan geriye bariz bir ders kaldı: Ayrıcalık insanı yozlaştırır ve bir anda her şeyi kendinize hak görmeye başlarsınız. Ayrıca tarihçi ve yazar Lord Acton’ın da söylediği gibi muazzam ayrıcalık muazzam yozlaşma getirir, bunun bir sebebi de etraflarındaki insanlardır. Ne kadar kötü davrandıklarını söylemeye cüret edecek kimseleri yoktur.