27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
10.06.2022 04:36

Musk küçük düşünüyor, Mars’a 100 milyon kişi göndermeli

SpaceX’in patronu 25 yıla kadar Mars’a 1 milyon kişi göndermek istediğini söylüyor. Ancak uzay kolonisinin yaşaması için en az 100 milyon kişi gerek. Üstelik dünyadaki küreselleşmeden kopuk bir gezegende kim yaşamak ister?

Elon Musk Twitter’ı satın alma anlaşmasından vazgeçmeye çalışıyor ama bunu milyarlarca dolar tazminat ödemeden yapması zor görünüyor. Belki Mars’a kaçmayı düşünmesi bundandır. Musk’ın Mars’a bir milyon yerleşimci gönderme planını öne çıkarması gündem değiştirme arzusunu yansıtıyor olabilir ama plan için öngördüğü tarih 2050 ve yıllardır aynı fikri tekrarlıyor. Yine de Mars konusu özellikle de bir milyon kişi vurgusu sebebiyle dikkatimi çekti. 

Bu sayıya ne diyorsunuz? Aşırı yüksek değil mi? İnsanları bilfiil Mars’a götürmenin lojistik güçlüklerini düşününce öyle olabilir. Ama benim iktisattaki uzmanlık alanım uluslararası ticaretti ve ticarete ya da sektörün gerçeklerine dair biraz bilginiz varsa, bir milyon kişinin modern bir ekonomiyi yaşatamayacak kadar düşük bir nüfus olduğunu fark edersiniz.