20. yüzyılın başında İngiliz yazar Norman Angell “The Great Illusion” (Büyük Yanılsama) kitabını yayınlamış, ekonomik ilerleme ve dünya ticaretindeki büyüme sebebiyle savaşın artık demode kaldığını ilan etmişti. Angell’a göre uluslar artık fetih yoluyla zenginleşemeyecekti. Sanayi işçileri köylüler gibi sömürülemezdi ve küçük uluslar bile ham madde ithal edip ürünlerini dünya piyasalarında satarak refaha kavuşabilirdi. Ekonomik açıdan birbirine bağımlı ülkeler arasındaki olası bir savaş galiplere bile pahalıya mal olacaktı.
Angell savaşlar hemen bitecek demiyordu. İyi ki de dememişti çünkü I. Dünya Savaşı denen vahşetin eli kulağındaydı. Yine de siyasetçileri askeri zafer rüyasından vazgeçirmeyi umuyordu. Bu mantıkla yapılacak bir çıkarım daha vardı: Uluslar arasındaki ekonomik bağın güçlenmesi barışı teşvik edecekti.
Gerçekten de II. Dünya Savaşı sonrası ticaret aracılığıyla barış fikri Batı siyasetinin köşe taşlarından biri oldu.
Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL
Aboneyseniz
üye
girişi
yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim