20. yüzyılın başında İngiliz yazar Norman Angell “The Great Illusion” (Büyük Yanılsama) kitabını yayınlamış, ekonomik ilerleme ve dünya ticaretindeki büyüme sebebiyle savaşın artık demode kaldığını ilan etmişti. Angell’a göre uluslar artık fetih yoluyla zenginleşemeyecekti. Sanayi işçileri köylüler gibi sömürülemezdi ve küçük uluslar bile ham madde ithal edip ürünlerini dünya piyasalarında satarak refaha kavuşabilirdi. Ekonomik açıdan birbirine bağımlı ülkeler arasındaki olası bir savaş galiplere bile pahalıya mal olacaktı.
Angell savaşlar hemen bitecek demiyordu. İyi ki de dememişti çünkü I. Dünya Savaşı denen vahşetin eli kulağındaydı. Yine de siyasetçileri askeri zafer rüyasından vazgeçirmeyi umuyordu. Bu mantıkla yapılacak bir çıkarım daha vardı: Uluslar arasındaki ekonomik bağın güçlenmesi barışı teşvik edecekti.
Gerçekten de II. Dünya Savaşı sonrası ticaret aracılığıyla barış fikri Batı siyasetinin köşe taşlarından biri oldu.
16.12.2022 04:35
Ticaretin barış getirdiği günler geride mi kaldı?
ABD güvenlik bahanesiyle ticarete kısıtlamalar getiriyor. Çin 40 yılı aşkın süredir, Rusya ise 30 yıldır uluslararası ticarete açık ancak ikisinde de demokrasinin emaresi yok
Geri kalmış bölgeler niye aşırı sağa oy veriyor?
06 Eylül 2024
Trumpflasyon korkusu
06 Eylül 2024
‘Komünist’ demeye başladıysa zordadır
16 Ağustos 2024
ABD için son seçim olabilir
Tüm Yazıları
07 Haziran 2024