Son yıllarda sıkça duymaya başladığımız “Kaçak eserler yurda dönüyor” cümlesi geçen hafta da kütür dünyasının yeniden gündemindeydi. Kaçak yollardan yurtdışına çıkartılan 14 eser, 50 yıllık bir uluslararası mücadelenin ardından geçen hafta New York Türk Evi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edildi. Bu eserler arasında özellikle Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nde 1960’lı yıllarda gerçekleştirilen kaçak kazılarda bulunup kaçırılan iki bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda bir bronz kadın heykelinin önemi büyük. Onlar, arkeolog Prof. Dr. Jale İnan’ın kaçırıldığını tespit ettiği ve 1973 yılından ölene kadar geri gelmeleri için savaştığı heykellerden (Geçen yıl da yine bu gruptan Marcus Aurelius heykeli yurda dönmüştü).
20.09.2024 04:30
Jale İnan’ın vasiyeti yerine geldi yeni Boubon eserleri dönüyor
ABD’den bu hafta geri dönecek 14 kaçak eser, Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz “Hiçbir eserimizin peşini bırakmayacağız” diyor
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Makarnayı elle yedirmeye Michelin engel değil
23 Mayıs 2025
Her gün televizyonda 1 milyar saat youtube izlendi
16 Mayıs 2025
3 cilt ve 1370 sayfada Türkiye’nin kültür rehberi
Tüm Yazıları
16 Mayıs 2025