25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
28.10.2022 04:38

Putin peşimizde

Putin’in Batı için hazırladığı Noel hediyesi petrol ve gaz akışını kesmek olacak. Ukraynalı bir meclis üyesinin Twitter’da yazdığı gibi “Tam bir karanlık ve soğuk gelmek üzere”

Rus ordusu Ukrayna’da bocalamaya devam ettikçe dünyada Vladimir Putin’in taktiksel nükleer silah kullanacağı endişesi artıyor. Olabilir ama şimdilik başka bir silah hazırladığını düşünüyorum. Gözümüzün önünde, üstelik istemeden bizim de yardım ettiğimiz bir petrol ve gaz bombasını bu kış pekala patlatabilir.
Bunu yaparsa hanelerin ısınmasında kullanılan yakıt fiyatları uzaya fırlar. Putin belli ki bombanın siyasi serpintilerinin Batı ittifakını bölmesini ve ABD de dahil birçok ülkeyi kendisiyle derhal anlaşmaya zorlamasını bekliyor. ABD özelinde hem MAGA’cı, yani “Amerika’yı Tekrar Büyük Yap”çı Cumhuriyetçiler hem de ilericiler Ukrayna savaşının artan maliyetinden endişeli.

Özetle, Putin şu anda bir yandan Ukrayna hatlarını yarmak için kara savaşı, diğer yandan Ukrayna’nın ve müttefiklerinin iradesini kırmak için iki cepheli bir enerji savaşı yürütüyor. Ukrayna’nın elektrik sistemini mahvetmeye uğraşıyor. Böylelikle hem düşmanına soğuk bir kış yaşatacak hem de Ukrayna’nın bütün müttefikleri için enerji fiyatlarını yükseltebilecek bir konuma yerleşecek. ABD ve Batı olarak Putin’in enerji bombasının etkisini azaltacak bir stratejimiz olmadığı için manzara korkutucu.