20 Nisan 2024, Cumartesi
30.04.2021 10:11

Romantik polisiye kraliçesi

Normalde sadece Bruce Willis filmlerinde eğlenceli olan bu hikâye türü, Tess Gerritsen romanlarında da okuma keyfi veriyor

Ülkemizde polisiye edebiyatın sevilmesinde Tess Gerritsen’in önemli payı var. Bunu 2014’te kendisine söylediğimde Çin asıllı gözlerini daha da incelterek gülümsemiş ve “Kendi sakin köşemde yazdığım şeylerin bu kadar insana ulaşması ne kadar güzel” demişti.  Tess Gerritsen İstanbul Kitap Fuarı’na katılmak için şehrimizdeydi. O zamanki yayımcısı Martı Yayınları’nın yazar onuruna verdiği davetteydik. Algan Sezgintüredi ile beraber sohbetin ve İtalyan şarabının tadını çıkarıyorduk. İkimizin de yüreği kadıncağıza ertesi sabah fuar alanına varmak için yapmak zorunda kalacağı dehşet verici E5 yolcuğundan bahsetmeye elvermiyordu. Tanıdığımız en mütevazı yazar olduğuna karar vermiştik.

Savaş ve seviş

Her ne kadar Gerritsen’i ülkemize sevdiren daha çok 2000 sonrası yazdığı Rizzoli ve Isles serisi olsa da, öncesinde adını Amerika’ya romantik gerilim türünde romanlarla duyurduğu bir dönem var. Şimdi Doğan Kitap sayesinde tüm eserleriyle beraber bu erken dönem romanlarına da yeniden kavuşuyoruz. Son olarak da aynı anda Proje: Ölümcül Virüs ve Aşk Ölümden Uyanıştır çıktı. İlki Özlem Gültekin, ikincisi Bahar Yaldız Çelik çevirisiyle… 
Tess Geritsen
Tess Geritsen
Romantik gerilim ilginç bir tür. Sanki en sıradan kadın erkek ilişkisi bile yeterince gerilimli değilmiş gibi bir de buna cinayetler, dünyayı mahvedecek virüsler, FBI ajanları, tetikçiler ve halka açık yerlerde patlayan bombalar falan ekleniyor. Potansiyel kurban durumundaki genç ve çekici kadınların kaderleri karizmatik erkek kurtarıcılarla birleşiyor. Çiftler daha kitabın yarısına gelmeden yakınlaşmaya başlıyor, şeytanlarla mücadele ederken sevişmeyi de ihmal etmiyorlar.  Normalde sadece Bruce Willis filmlerinde eğlenceli olan bu hikâye türü, Tess Gerritsen romanlarında da okuma keyfi veriyor. Galiba nedeni matematiği doğru kurulmuş, nerede sertleşip nerede yumuşayacağı iyi ayarlanmış olay örgüleri ve tabii ki o sinematografik anlatım. 

Küresel komplo

Proje: Ölümcül Virüs’ün kahramanı Catherine gece ıssız bir yolda arabasına aldığı yaralı bilim insanı Victor’la beraber kendisini küresel bir komplonun ortasında buluyor. Artık peşlerinde biyolojik silah yapmaya çalışan ruh hastası bir ilaç şirketi ve aralarında ilk anda filizlenen aşk var. Aşk Ölümden Uyanıştır’daki gelin Nina ise kiliseye yapılan bombalı saldırıdan damadın düğün günü sırra kadem basması sayesinde kurtuluyor. Düğün iptal ediliyor, derken bomba patlıyor ve soruşturmayı yürüten yakışıklı dedektif Sam Navarro hayatımıza giriyor. Peki ama damat Robert nerede? Saldırıyla bir ilgisi var mı? Nina’nın dedektifle yakınlaşması ona ihanet sayılır mı? İşte bir polisiye romanı merakla okumamıza yetecek sorular…  Gerçi iki kitapta da Gerritsen’in ustalık dönemi eserleri sayılan Rizzoli ve Isles romanlarındaki katmanlı hikâyeler, gelişkin adli tıp ve soruşturma teknikleri ya da karakter derinlikleri henüz o kadar yok. Yine de yazarımızın o çok sevdiğimiz anlatımı ikisinde de var ki yorucu bir günün sonunda ayaklarımızı uzatıp elimize kitapları aldığımızda, çay eşliğinde pek iyi gidiyor.    Proje: Ölümcül Virüs/ Tess Geritsen/ Çeviren: Özlem Gültekin/ Doğan Kitap. Aşk Ölümden Uyanıştır/ Tess Geritsen/ Çeviren: Bahar Yaldız Çelik/ Doğan Kitap.