23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
14.10.2022 04:30

Tuna Kiremitçi, polisiyenin kraliçesi Tess Gerritsen ile konuştu

Dünyaca ünlü polisiye yazarı Tess Gerritsen’in Rizzoli ve Isles serisinin 13. kitabı Dinle Beni-Bir Rizzoli ve Isles Macerası Türkçe'de

Polisiyenin kraliçesi, Çin asıllı Amerikalı yazar Tess Gerritsen, yeni bir Rizzoli-Isles macerası, Dinle Beni ile geldi. 2001 yılında Cerrah’la başlayan ve geçen günlerde Türkçeye çevrilen Dinle Beni ile 13. kitaba ulaşan seride, bu kez evinde vahşice öldürülen hemşire Suarez’in katilinin izinde hem dallanıp budaklanan bir soruşturmaya hem de anne-kız ilişkisindeki evrensel çatışmaya uzanıyoruz. Polisiye yazarı olmanın verdiği yetkiye dayanarak üstadın kapısını çaldım, rozetimi gösterdim ve sorularımı sıraladım.
  
Bir röportajınızda romana dedektif Jane Rizzoli’nin annesi Angela’nın ilham verdiğini söylüyorsunuz. Onu ilk defa bu kadar yakından tanıyoruz. Böylece Jane’in de karakterinin yeni bir boyutunu görüyoruz diyebilir miyiz?

Jane’in zeki ve cesur bir dedektif olduğu malum. Peki bu nitelikleri nereden edindi? Bu kitapta, Jane’in annesi Angela’nın da zeki bir kadın olduğunu öğreniyoruz. Belki de bu yüzden kızı Jane bu kadar şahane bir dedektif olmuş. Ne var ki Angela yaşlandıkça, kızının kendisini dinlemediğini fark ediyor. Pek çok kadın yaşlandıkça kendilerini görünmez hissetmeye başlar. Angela da kendi kızına bile sesini duyurmak için çabalıyor. Bu hikâye; anneleri, kızları ve yaşlı kadınları dinlemezsek bilgeliği nasıl da kaçırdığımızla ilgili.
Angela, mahallesine yeni taşınan komşulardan kuşkulanıyor ve roman boyunca bunu Jane’e anlatmaya çalışıyor. Kafaya takıp adeta Miss Marple gibi amatör bir dedektife dönüşüyor. Dedektif Jane ise ona uzun süre kulak asmıyor.
Evrensel anne-kız çatışmasını bir polisiye romanda işlemek zevkli miydi?
Bu hikâyeyi yazmak bana çok eğlenceli geldi! Angela her zaman serideki en sevdiğim karakterlerden biri olmuştur. 13 kitap boyunca onun hayatındaki değişimi izledik. Kocası onu başka bir kadın için terk etti. Angela kendi başına var olmayı tekrar öğrenmek zorunda kaldı. Bu yeniden doğuşu izlemek büyüleyiciydi. Yine de kızıyla ilişkisi değişmedi. Jane için Angela bir “anne” sadece. Bu kitapta Jane, annesinin ne kadar bilge olduğunu idrak ediyor. Bana kendi annemle anılarımı hatırlattı.