18 Nisan 2024, Perşembe
29.10.2021 04:30

Balkabağı cildinizi kurtarmaya geldi!

Sonbahar aylarının turuncu maskotu, güzellik rutini için zamansız ve çok faydalı bir içerik. Cildi aydınlatma, pürüzsüzleştirme, nemlendirme ve yağı dengeleme, çok işlevli balkabağının marifetleri arasında...

Her sene eylül ayıyla birlikte balkabağının hayatımıza hafif karikatürize girişi gerçekleşir. İnternet dünyasında sonbahar mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen Pumpkin Spice Latte’nin dönüşü, sayısız yemek tarifi ve Cadılar Bayramı’nın turuncu sembolü ile pekişir. Bakım rutininde ise balkabağı zamansız, çok işlevli, çok faydalı ve çok uyumlu oluşuyla mutlaka tanınması gereken bir içerik.  Zengin bir karoten kaynağı olan balkabağının çekirdeğinden elde edilen yağ, linoleik asit gibi faydalı yağ asitleri, antioksidanlar, çinko, biotin ve niasin içermesi ile muhtemelen doğanın güzellik dünyasına en marifetli katkılarından. Faydaları şöyle açıklayayım: Balkabağı çekirdeği, yapısındaki yağ asitleri cildi nemlendirme, antioksidanlar serbest radikallerin sebep olduğu olumsuzlukları nötralize etme ve ince çizgileri hafifletme, çinko hücre dönüşümünü sağlama, biotin ile saç telleri ve tırnakları güçlendirme, B3 vitamini olarak da bilinen niasin ile yağlı ve akneli ciltleri yatıştırmada etkili. Turuncu rengin kaynağı ve antioksidan karoten de karaciğerde A vitamini, yani meşhur bakım içeriği retinole dönüşebiliyor. Dahası, bu yağın doğal halinin parfümsüz olması, birçok esansiyel yağın aksine, hassasiyete yol açmadan kullanılabilmesini mümkün kılıyor. Bir üründe balkabağı çekirdeği özü olduğunu Cucurbita Pepo Seed Extract veya Hydrolized Pumpkin Seedcake isimlerinden anlamanız mümkün. Formülünde balkabağı çekirdeği yağı olan ürünlerinden Türkiye’de favorilerim arasında Elizabeth Arden’in Prevage serisinden göz serumu, Farsali’nin yüz için hızlı emilen yağı Rose Gold Elixir’i, Burt’s Bees Ultimate Care el kremi, Avene’in Hydrance Aqua Gel nemlendiricisini ve Summer Fridays Overtime Mask’i sayabilirim. Cilt yüzeyindeki ölü deriyi nazikçe temizleyen enzimleri ise balkabağının cilt bakımına bir diğer hediyesi. Daha aydınlık bir görünüm isteyenler için kimyasal bir peeling. Ürünlerin içerik listesindelerinde ise bu enzimler karşınıza genellikle Lactobacillus/Pumpkin Ferment Extract adı ile çıkar. Bu meyve enzimleri cildi pürüzsüzleştirmek ve aydınlatma hedefi olan birçok profesyonel bakım programı (yaz dönüşleri Merve Akkaya Güzellik Merkezi’ndeki Pumpkin Peel tercih ettiklerimden biri) ve ürünün içerisinde yer alıyor. Peter Thomas Roth’tan tüm cilt tipleri tarafından tolere edilebilen Pumpkin Enzyme Mask, Dermalogica’nın lekeli ciltler için ince yapılı Biolumin-C nemlendiricisinin yanı sıra, 1 senedir düzenli olarak kullandığım Drunk Elephant T.L.C. Sukari Babyfacial pürüzsüzleştirme etkili maskede de balkabağı enzimleri var. Bana göre balkabağı, sonbahar geçtikten sonra da hayatınızın ve bakım rutininizin bir parçası olmayı hak ediyor.

Yenilikler ve dikkatimi çekenler

Estée Lauder Şirketleri’nin meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken kampanyası kapsamında, Zorlu Center’a yerleştirilen dev pembe kurdele. Bu konuda 99 milyon doların üzerinde yardım yapan kozmetik devinin 1993 yılında başlattığı bu önemli hareketini geliştirerek sürdürmesi mutluluk verici. Prada Candy parfümünün yeni sanal yüzü. Yeni kampanyanın imajları daha önce Fendi ve Hermès ile de çalışan genç fotoğrafçı Valentin Herfray’e ait. Tüketici ile 2011’de buluşan tatlı ve pudramsı parfümün yeni yüzü ile hedeflediği kitle ise Z kuşağı.