26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
03.09.2021 04:30

Güzellik rutininize C’yi ekleme zamanı

Lekeleri hafifletmeye yardımcı etkili içeriklerden C vitamini kullanmaya başlamak için en iyi dönemdeyiz. Marifetli antioksidanı denemeden önce püf noktalarını bilmekte fayda var

C vitamini, işe yarayan bakım içerikleri listesinin en değerlilerinden. Aslında tüm yıl kullanmaya uygun bir antioksidan olsa da, güneşin zararlarını hafifletmeye yardımcı olduğundan rutinlere dahil etmek için en doğru zaman yaz dönüşleri. Bu hafta, Uzman Dermatolog Dr. Nagihan Sahillioğlu ile C vitamini hakkında bilinmesi gerekenleri konuştuk.

Neden C vitamini?

En basit şekilde: Cilt sağlığı için. Cilt bakımında bilinen en güçlü antioksidanlardan biri olan C vitamini, UV ışınları, sigara ve çevresel faktörlerden kaynaklanarak cilt hücrelerine zarar veren serbest radikalleri zararsız hale getirir. Bu içeriğe sahip serumlar düzenli kullanımda kolajen ve elastin sentezini destekler, kırışıklıkları hafifletir, gözenekleri sıkılaştırır; cilt daha parlak ve sağlıklı gözükür. Antiemflamatuar etkisi de akne ve akneye bağlı kızarıklıkları azaltır. Lekelerden sorumlu melanosit hücrelerini dengeleyerek lekeleri baskıladığı için de yaz dönüşü cilt tonu eşitlemek için ideal. 

Kullanımdaki altın oran

Drunk Elephant’ın yeni serumu karıştırılarak kullanılıyor.
Drunk Elephant’ın yeni serumu karıştırılarak kullanılıyor.

Işıktan, nemden (banyodan uzak durması iyi olur) ve ısıdan çok çabuk bozulabilen bir etken madde olduğu için opak ya da koyu renk şişede, hava ile teması minimuma indirecek bir uygulama başlığına sahip ürünler tercih edilmeli. Buzdolabında saklamak kristalize olmasına sebep olacağından önerilmiyor. Serumdaki aktif C vitamini içeriği, oranı, beraberinde kullanılan diğer aktifler ve pH, sağlayacağı faydayı belirler. Etikette C vitaminin en saf, etkili, yüksek antioksidan gücüne sahip ve kolay emilebilen formu L-askorbik asidi görmek çok önemli. Bunun yanında, 3.5 -  4 arası pH ve yüzde 10-20 arasında konsantrasyona sahip olması da dikkat edilmesi gerekenlerden. Yüzde 20’nin üzerinde C vitamini içeren formüllerden ise cildi tahriş edebileceğinden ve etkinlik açısından pek bir farkı olmadığından uzak durmakta fayda var. 

Cildi alıştırmak

Yüzde 10’luk saf C vitamini içeren bir serumla başlayıp konsantrasyonu zamanla artırmak en iyisi. İlk 2 hafta boyunca günaşırı kullanmak da cildi alıştırmak için önerilen bir yöntem. Eğer cilt bu antioksidanı tolere edebiliyorsa her gün kullanmak etkili sonuçlar verir, ancak cilt yapısı çok hassas ve ince ise haftada 2-3 yeterli olabilir. C vitamini serumlarının rengi genellikle şeffafa yakın ya da açık sarıdır; turuncu ya da kahveye dönmüşse bozulduğu anlamına gelir; bu hali ile kullanmak ters etki yaratarak lekelenmeye ve cilt tonunda koyulaşmaya sebep olabilir. Ürünü açıldıktan sonra 3 ay içinde bitirmeye özen gösterebilirsiniz. Parlaklık ve aydınlanma etkisi kısa vadede, kırışıklık çizgilerinin ve lekelerin azalması, gözenek sıkılaşması ise 3 aydan sonra gözlemlenir.

Sabahları yüksek verim

C vitamininin yanı sıra bitkisel kafein de içeriyor.
C vitamininin yanı sıra bitkisel kafein de içeriyor.

Genellikle aktif etkenli serumlar gece rutinlerine dahil edilse de, C vitamininden en fazla verim sabah rutinlerinde alınıyor. Bunun sebebi, gün boyunca bir kalkan gibi cildi zararlı etkilerden koruyabilmesi ve güneş kreminin etkisini artırabilmesi. Temiz cilde masaj yaparak uygulanıp ardından tercihe göre nemlendirici ve mutlaka güneş koruyucu kullanılmalı. 

E ve C el ele

E vitamini yağda, C ise suda çözünen antioksidanlardır. Bir arada kullanıldıklarında güçlerini birleştirerek cilt hücrelerinin kendini koruma kapasitesini artırırlar. Ayrıca E vitamini, C vitamininin bozulmasını da önler. Ancak cilt yağlanmaya veya sivilcelenmeye yatkınsa, E vitamini bu durumu artırabilir. Bitki bazlı bir antioksidan olan ferulik asit, pH sengesini ayarlayıp C vitamininin stabilize olmasına katkı sunar ve serumun güneş hasarı kaynaklı yaşlanma problemini azaltmada daha etkili olmasını sağlar. Leke veya cilt tonu eşitleme için ise phloretin veya glutatyon gibi pigment baskılayıcı özelliği yüksek etken maddelere de sahip serumlar çok daha iyi sonuçlar verir.

Sade bir rutin ideali

Cildi aydınlatmada etkili bir K-Beauty serumu.
Cildi aydınlatmada etkili bir K-Beauty serumu.

Hem yüksek verim almak, hem de C vitamininin başka ürünlerle etkileşimine engel olmak için az ve öz ürün içeren rutinler planlamak akıllıca. Cildi oldukça hassaslaştıracağından özellikle retinoik asit ile aynı anda kullanılmamalıdır. Niasinamid ile birlikte kullanıldığında ise C vitamininin etkisi azalır ve tahriş-kızarıklık artabilir. Cildi soyma etkisine sahip AHA/BHA asitleriyle ve akne tedavisinde kullanılan benzoil peroksit ile aynı anda kullanmak da kötü bir fikir.

Aydınlanma listesi

C vitamini alışverişine çıkacaklara ürün önerilerim: En yenisi: Drunk Elephant’ın karıştırılarak kullanılan yeni serumunda yüzde 15 saf C vitamini, yüzde 1  E vitamini ve yüzde 0.5 ferulik asit var. C-Firma Fresh Day Serum, 949 TL. Karma ciltlere: Yüzde 10 saf C vitamini, yüzde 2 phloretin ve yüzde 0.5 ferulik asit içeren serum yağlanmaya meyilli ciltler için uygun. SkinCeuticals Phloretin C F, 1400 TL. Hızlı emilim: Kore markası By Wishtrend’e ait yüzde 15 saf C vitamini ve 0.5 ferulik asit içeren  serumu düzenli kullandığımda cilt tonumda aydınlanmayı gözlemledim. Fiyatı 26.90 TL.  Uyandırma servisi: Yüzde 15 saf C vitaminin yanı sıra  kafein ve nem veren skualen bulunan çok işlevli bir serum. Youth to the People yüzde 15 Vitamin C + Clean Caffeine Energy Serum, 1309 TL.