22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
26.02.2021 06:00

“Herkesin anladığı, çok az insanın konuşabildiği dil”

Bu sözler dünyanın en ünlü ve başarılı “burunlarından” Dior baş parfümörü François Demachy’ye ait. Vizyona girer girmez izlediğim Nose, Demachy üzerinden artizan parfümörlerin gizeme meyilli dünyasını aralayan, meraklıların kaçırmaması gereken bir belgesel

Kozmetik markalarına kampanya yüzü olmuş dünyaca ünlü isimlerle yüz yüze röportaj yapmak bana her daim heyecan vermiştir. Ancak ne zaman kaleme alacağım parfümün yaratıcısına soru sorma fırsatı yakalasam, kendimi gerçekten şanslı bir editör olarak hissederim. Sektör içinde burun öznesiyle de hitap edilen parfümörler, bana göre kozmetik dünyasının gündelik hayatlara sızabilen gerçek sanatçıları.  Bir duyguyu, gelip geçici anları, hayalleri şişeleyebilmek, bunu yaparken sonsuz hammadde seçeneğinden en iyileri bir araya getirmek ve zamanın ruhunu yakalamak için ender rastlanan bir merak, yetenek ve bilgi gerekiyor. 2011 yılında henüz oldukça genç bir editörken François Demachy ile eserlerinden birini keşfetmek üzere röportaj yaptığımda da bu şansımın ziyadesiyle farkındaydım. 2006 yılında Christian Dior’un parfümör-kreatör pozisyonuna seçilen Demachy’nin kompozisyonları arasında Sauvage, Miss Dior Cherie, Midnight Poison gibi her gün aramızdan birilerinin mutlaka ya şimdi ya da bir dönem kullandığı, burunlarımızın aşina olduğu olfaktif klasikler yer alıyor.  Bu hafta vizyona giren Nose’u izlediğimde de Demachy’nin kreatif sürecine duyduğum hayranlık katlandı. Clément Beauvais ve Arthur de Kersauson’un ünlü parfümörü 2 yıl takip ederek çektiği Nose, 14 ülkede geçiyor. 

Kokulara duyulan merak

Endonezya’ya bağlı Sulawesi adasının paçuli tarlalarında başlayan belgesel, en iyi hammaddelerin kararlı arayışında İrlanda’ya, Kalabriya’ya, Grasse’a, Madagaskar’a da uğruyor. 70 dakikanın çoğunluğunda Demachy’yi bir şeyler koklarken göreceğinizi söyleyerek belgeseli küçümsüyor olmayacağımı çok iyi biliyorum. Çünkü kokulara duyulan amansız merak, gerçekten zamansız bir parfüm yaratmanın tam kalbinde.  Parfümün başkenti olarak bilinen 50 bin nüfuslu Fransız kasabası Grasse’ta doğan Demachy’nin kokular içinde büyümesi, kaliteli hammaddeye verdiği önemin temelini oluşturuyor. Belgeselde de söylediği gibi, parfüm herkesin konuşabildiği, ancak çok az insanın anladığı bir dil. Ve Grasse’lı olmak, bu dili çabasızca öğrenmenin en doğal yolu. Gençlik yıllarında gece kulübünden dönerken yanından geçtiği çiçek tarlaları, Demachy’nin tüm dünyaya yayılan metaforik koku ofisinin odaları haline geliyor. Belgeselin izleyiciye anlatmak istediği de tam olarak bu: İkonik parfümler, kendilerini laboratuvarlara kapayan, izole parfümörler tarafından yaratılmıyor. Demachy, Nose’un başrolünü doğa, çiftçiler, esans üretiminde çalışanlar ve ona ilham veren herkesle paylaşıyor. 

Sürpriz konuklar da var

Belgeselde Eva Herzigova ve Louis Vuitton parfümör-kreatörü Jacques Cavallier Belletrud gibi sürpriz konuklar da var. LVMH’ın, bünyesinde bulunan Christian Dior ve Louis Vuitton için Grasse’ta kurduğu “parfüm üssü” Fontaines Parfumées’de, Demachy ve Belletrud’nun bir arada çalıştığı anlara şahit olmak da yönetmenlerin izleyiciye sunduğu ayrıcalıklardan. Bana göre Nose’u gerçekten özel kılan ise hayatını en iyiye üretmeye adamış çiftçilerin tutkusunu hissedebilmekti. Ben burada hayatıma devam ederken, dünyanın bir yerinde, hayatını olabilecek en güzel kokulu gülü üretmeye adamış birilerinin olduğunu bilmek harika. Nose, Türkiye’de iTunes Store’dan izlenebiliyor.

Yenilikler ve dikkatimi çekenler

Estée Lauder Companies, 2017’de yüzde 29’una ortak olduğu Deciem’e 1 milyar dolar ödeyerek, %76’sına sahip oluyor. Deciem, geçen hafta maskne yazımda bahsettiğim uygun fiyatlı bakım markası The Ordinary’nin de çatı şirketi. Bu yıl çoğunluk hissedarı haline gelecek Lauder’in, önümüzdeki 3 yıl içinde tamamını alması da planları içinde. Deciem’in başarı ve yaygınlaşmasının durdurulamayacağı ise bu satın alma ile kesinleşiyor. Fransız cilt bakım markası Nuxe’ün yeni kırışıklık karşıtı ürünü Super Serum [10]. Hiyalüronik asit, patentli botanik ekstre ve faydalı yağ asitleri içeren serumu rutinime ekledim, test ediyorum.  Meditasyon uygulaması Headspace’in yeni uyku öncesi hikayeleri. Sleepcast adı verilen ve dinleyiciyi birbirinden farklı dünyalara ışınlayan bu masallara güzellik ve bakım meraklılarını heyecanlandıracak heyecanlandıracak iki yenilik geldi: Egzotik bir hamamda geçen Blue Hammam ve aromatik bir sabun dükkanı tasvir eden Raindrop Soaps.

Valerie Dayan
Valerie Dayan