24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
20.08.2021 04:30

Kopenhag’dan özgür ve özgün güzellik duruşu

Son yılların en heyecan verici etkinliklerinden Kopenhag Moda Haftası, güzellikte de yeni ufuklar açıyor. Bu hafta ilham radarımda 2022 yaz defile görünümlerini hazırlayan makyaj artistleri var

Paris, Milano, New York ve Londra moda haftalarından güzellik trendlerini cımbızlayıp paylaşmayı, dünyanın en ünlü saç ve makyaj artistleri ile çalışan dev moda markalarının modelleri podyuma nasıl hazırladığını görmeyi çok seviyorum. Fakat son yıllarda bana en çok ilhamı, zorlamayan, karakterli tasarımların ve bireyselliğin el ele olduğu Kopenhag Moda Haftası’nı takip etmek veriyor. Yalnızca benim gözümde değil; Danimarka estetiği son zamanlarda global olarak da yükselişte. Ganni, Stine Goya, Cecilie Bahnsen gibi tasarımcıların hızla popülerleşmesi, Kopenhag sokaklarından stil görünümlerinin bolca paylaşılması ve Danimarkalı influencer’ların sosyal medyada kendilerine niş bir yer edinmesi de bunun göstergeleri.  Bu hafta gerçekleşen Kopenhag Moda Haftası’nda dikkatimi yalnızca stiller değil, güzelliğe olan özgün yaklaşım da çekti. Bir süredir moda haftalarında tüm modellere kopyala yapıştır görünümleri uygulamamak, modellerin bireysel tarzlarını merkeze almak önemli bir akım. Danimarkalı tasarımcılar ise bunu en iyi hayata geçirenler arasında. Böylece defileler hem stil ilhamı veriyor, hem de tasarımların herkes için olduğunu hatırlatarak, izleyenlere kendilerini iyi hissettiriyor. Modeller tasarımlar için başkalaşmıyor, parçaları çoğunlukla bireysel stillerini de koruyarak taşıyor.

Trendlerden uzak 

Moda haftasından merceğime aldığım dört lokal makyaj artistinin ortak noktası, sezonluk trendlere bağlı kalmadan, yüzlere birer kanvas gibi yaklaşarak, ortaya özgün işler koymaları ve renkleri çok iyi kullanmaları. Yenilikçi ve özgür makyaj yaklaşımları arıyorsanız ve bir yandan da Danimarka’da doğan güzellik markalarını keşfetmek istiyorsanız bu isimleri takibe almanızı öneririm: Trine Skjøth: Mükemmelliği hiç zorlamayan, dudaklar ve gözlerde abartısız renk oyunları yaparak da yalın olabileceğini gösteren Skjøth, birkaç sezondur Ganni ile çalışıyor. Aynı zamanda Chanel’in de resmi makyaj artistlerinden. 2022 yaz sezonu için Ganni defilesinde yaptığı hafif güneş görmüş, sağlıklı ten makyajı ve kaşlara doğru çizdiği metalik eyeliner uygulaması zor olmayan, ferah bir görünüm. @trineskjoeth Rikke Dengsø: Saks Potts defilesinde küçük nüanslarla neredeyse her model için ayrı bir “makyajsız” görünüm yaratan Dengsø, makyajda Nordik minimalliğinin ustalarından. Baum und Pferdgarten defilesinde yaptığı ve ilhamını Olimpik yüzücülerden alan makyajın püf noktaları ise şöyle: Temiz cildi ince yapılı bir losyonla nemlendirdikten sonra, fondöteni elde ısıtıp yalnızca gerekli noktalara parmak yardımı ile uygulamak, yalnızca kızarıklık olan yerlere nokta atışı krem kapatıcı sürmek ve matlaştırıcı pudra ile bitiş yapmak. Hafif bir ıslaklık efekti için ise dudak nemlendiricisi ile elmacık kemiğin üzerine son bir dokunuş yapabilirsiniz. @rikkedengsoe Marie Thomsen: Güçlü bir göz veya dudak yaratma konusunda Thomsen’in marifetli detayları, bu moda haftasının en iyileri arasındaydı. Stine, Goya defilesi için tasarladığı incecik siyah eyeliner, Helmstedt’teki gümüş göz kapakları ve Day Birger Et Mikkelsen’deki mat kırmızı dudaklar incelemeye değer. Thomsen Instagram hesabında hem işlerini ve tüyolarını, hem de kullandığı markaları paylaşıyor. @mariethomsenbaby Stine Rasmussen: Makyajda Nordik deneyselliğinin başarılı bir temsilcisi olan Rasmussen, koyu bordo ruj, siyah göz kalemi, pastel far gibi klasik fikirleri çabasızca cool’laştırabiliyor. Bu sezon, (di)vision’ın siyah göz makyajı ve yalın tenlerinden sorumluydu. Ayrıca plastik kullanmayan, doğa dostu ve kapsayıcı makyaj markası Submission Beauty’nin de kurucularından. @stine_rr

Yenilikler ve dikkatimi çekenler

  • Hermès’in yeni allıkları: Rose Hermès koleksiyonundaki allıklar, pembenin 8 tonunda ve ipeksi bitişe sahip. Allıkların yeşil çay ve sandal ağacı notalarını içeren koku tasarımı ise Hermès’in parfümörü Christine Nagel’e ait.
  • Ünlü İngiliz saç tasarımcısı Sam McKnight’ın Önder Tiryaki’ye saygı duruşu: Instagram’da @hairbysammcknight hesabında ilham veren saç sanatçılarını paylaşan McKnight, Tiryaki’nin beğeni toplayan işlerini kutladı. 
  • Nuxe’ün portakal çiçeği kokan yeni yağı: Fransız bakım markasının  çok amaçlı klasiği Huile Prodigieuse’ün yenisi Neroli, tamamen doğal kaynaklı susam ve erik yağları içeriyor.