27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
01.07.2022 04:31

Saçlar yaza hazır mı?

Güneş, deniz ve havuz... Yazın en güzel anlarının başrolündeki bu üçlü aynı zamanda saçların düşmanı. Bu hafta saç tellerinizi korumak için önerileri derledim

Yazın cildi korumaya gösterilen özeni saçlara da göstermek saç tellerinin kalitesinde büyük bir fark yaratıyor; hele ki boyalı, işlem görmüş ve/veya uzun saçlarınız varsa. UVA ve UVB ışınları, tuz, klor ve sıcak rüzgar telleri yıpratıyor, kurutuyor ve matlaştırıyor. Upuzun saçlı biri olarak her yaz muhakkak uyguladığım rutinimin çoğunluğu koruma ve nemlendirmeye, birazı ise arındırmaya dayalı; açıkçası tepeden tırnağa yaz bakımının püf noktası da bu üçlü.

Kerastase Chroma Absolu Bain Riche Chroma Respect, 249 TL

Saçlara da SPF lazım

UVA ve UVB ışınlarına maruz kalmak saçların dış çeperine etki ederek kimyasını ve hatta -dalgalı veya kıvırcık saçlılar bunu fark etmiştir- şeklini bile bozabiliyor. Bunu önlemek için aynı cildinize uyguladığınız güneş koruyucu gibi, saç telleri için üretilen bir SPF ürünü edinmek iyi bir fikir. Genellikle sprey formunda olduklarından uygulaması da pratik; ne de olsa gün içinde tekrarlamak etkisinin devam etmesi için önemli.

Hindistan cevizi suyu, E vitamini ile nem de veren Kerastase Soleil Sirene Hair Oil Mist, bitki temelli yağlar içeren Aveda Sun Care ve tiare çiçekli kokusunu çok sevdiğim Nuxe Moisturizing Protective Milky Oil güneş koruması içeren saç spreyleri. Birkaç sezondur kullandığım Bioderma Photoderm Bronz SPF 30 vücut yağını saçlarıma da uygulamışlığım da var. Aynı zamanda şapka veya bandana takmak saç tellerini korumak için çok basit fakat işe yarayan bir çözüm, ayrıca kafa derisinin güneşten zarar görmesini de önler.

SOS bakım

Tuzlu su etkisinin kabarmayan ve doğal şekilli dalgalarına ben de bayılıyorum fakat sudan çıktıktan sonra saçı temiz su ile hızlıca durulamak, nemli saça uygun bir tarak ile fırçalamak ve mümkünse saç koruyucu ve besleyici ürünlerinizi hemen uygulamak uzun vadede saçınızda çok daha güzel etkilere yol açar. Havuzdan sonra da aynı şey geçerli, hatta durulamaktansa direkt şampuanlamak daha da iyi bir opsiyon.

Zade Vital Coconut Oil, 72 TL

Bunun sebebi ise deniz tuzunun saçı kurutması, klorun ise saçın doğal yağlarına zarar vermesi. Drunk Elephant Wild Marula Tangle Spray, Moroccanoil Prevent and Protect Spray, Direct Message Saç Spreyi, Briogeo Milk Leave-in Conditioner, Sachajuan Hair in the Sun, plaj çantası için etkili birer bakım adayı. Saçları taramak için ise Tangle Teezer’ın Wet Detangler’ı kalın ve kıvırcık saç tellerini da acıtmadan ve kırmadan açıyor.

Matlaşmayı önleyin

Bu madde boyalı saçların daha çok ilgisini çekebilir. Ancak ben saçlarımda boya olmasa dahi yaz aylarında işlem görmüş saçlara özel üretilen ürünleri tercih ediyorum, sebebi ise bu serilerin genellikle saçları parlatacak içeriklere sahip olması ve saçımın doğal rengini de korumak istiyor olmam.

Guerlain Abelle Royale Scalp& Hair Youth Oil in Serum, 2.940 TL Sephora'da

Sülfat içermeyen Kerastase Chroma Absolu, Kiehl’s’ın Sunflower Color Preserving ve David Mallett’ın 3 numaralı boyalı saç serileri favorilerim arasında. Aynı zamanda Guerlain’in saçı yağlandırmayan yeni kafa derisi bakım serumu Scalp & Hair Youth-Oil-inSerum hem saç tellerini canlandırıyor, hem de rengini koruyor. Her mevsim için iyi bir ürün fakat özellikle yazın kullanmaya değer.

Nuxe Sun Moisturizing Protective Milky Oil For Hair, 140 TL

Eğer saç şekillendirmek için deniz suyu spreyi kullanıyorsanız, sonrasında saçlarınızın canlılığını ve nemini yitirmemesi için iyi bir arındırıcı şampuan edinebilirsiniz (The Ordinary Sulphate yüzde 4 Shampoo Cleanser, Davines Purifying Shampoo ve We Are Paradoxx Detox Clarifying Shampoo kullandıklarım arasında); hatta rutininize Urban Care Saç Peeling’i gibi bir kafa derisi arındırıcı da ekleyebilirsiniz. Alternatif olarak, IGK Beach Club Spray gibi içinde deniz tuzu olmadan aynı şekillendirici etkiyi sağlayan bir ürün tercih etmek de akıllıca.

Nemsiz olmaz

Kış aylarında kuruyan cilde yapılan nem takviyesi, sıcak havalarda saçlar için çok gerekli. İki sene önce saç tasarımcısı Yıldırım Bozüyük’e haftada 2-3 kez saçıma nem maskesi yapmama rağmen yaz aylarında hala kuruluğun gitmediğini anlattığımda bana çok iyi bir tüyo vermişti: Saç maskesini temiz ve nemli saçın kuru bölgelerine (yani uçlarına) normalden daha az miktarda uygulamak ve durulamamak; aynı yüzümüze nemlendirici sürer gibi.

Moroccanoil Protect & Prevent Spray, 472 TL

Bu taktiği bir süre denedikten sonra saçımın doğal dokusunun güzelleştiğini ve genel anlamda kalitesinin arttığını gözlemledim. Vazgeçmeden kullandığım saç maskeleri arasında Aveda Botanical Repair Intensive Strengthening Light Mask, David Mallett L’Hydratation Mask No:1, Christophe Robin Renegerating Hair Mask ve Santa Maria di Novella Honey Cream Hair Mask düzenli olarak tercih ettiklerimden. Aynı zamanda saçı beslemek ve nemi hapsetmek için jojoba, shea, avokado, makademya ve Hindistan cevizi yağları saf hallerinde de saça uygulanabilir.