29 Mart 2024, Cuma
24.02.2023 04:30

Tiyatrolar bu kez yardım için “Ve perde!” diyor

Özel tiyatrolar şubat ve mart aylarında düzenlenecek oyunların bilet gelirlerinin bir bölümünü bağışlayarak depremden etkilenenlere yardım etmeye devam ediyor

Aralarında DasDas, Craft, Oyun Atölyesi ve Baba Sahne’nin de bulunduğu yetmişten fazla özel tiyatronun dahil olduğu bir sosyal topluluk olan Tiyatro Kooperatifi, deprem felaketinin ardından ara verilen oyunlarını yeniden sahneye koyarak, dayanışmayı sahneden sürdürmek istediğini açıkladı. Oyun gelirlerinin bir kısmını depremzedelerle paylaşmanın yanı sıra, 1 Mart’tan itibaren sezon boyunca Afet Platformu’na üye herhangi bir sivil toplum kuruluşunun üyesi, gönüllüsü veya destekçisi olan seyircilere de kontenjan ayıracak. Kooperatife üye ya da bağımsız onlarca tiyatro perdelerini deprem bölgesine yardım için açıyor.

Amadeus

Peter Shaffer tarafından kaleme alınan ve Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği Amadeus, Mozart ve Salieri’nin rekabetini sahneye taşıyor. Yaşanan tüm kıskançlıklar ve iç hesaplaşmaların dev bir kadroyla sahnelendiği oyuna bu sezon Dilan Çiçek Deniz ve Tansu Biçer gibi isimler de dahil oldu. Oyun, 26 Şubat’ta Zorlu PSM’de. Bilet geliri afet bölgesine aktarılıyor.

Yıllardır kapalı gişe oynayan Amadeus’ta
Salieri’yi ünlü oyuncu
Selçuk Yöntem canlandırıyor.

Biri & Birisi

Çağdaş Alman yazarlarından Martin Heckmanns’in Einer und Eine oyunu Türkiye prömiyerini 25 ve 26 Şubat’ta DasDas’ta gerçekleştiriyor. DasDas’ta şubat ayı sonuna kadar oynanan her oyunun bilet geliri afet bölgesine bağışlanacak.

Çift Terapisi

Berfu Yenenler ve Eser Yenenler’in yeni gösterisi Çift Terapisi, herkesin empati kurabileceği ilişki dinamiklerini eğlenceli bir sohbet eşliğinde izleyenlerle buluşturuyor. Gösteriyi 28 Şubat’ta Maximum Uniq Box’ta izleyebilirsiniz. Bu gösteriden elde edilen tüm bilet geliri afet bölgesine aktarılacak.

Berfu Yenenler ve Eser Yenenler yeni oyunu Çift Terapisi

Doğru Koca Nasıl Seçilir

Yasemin Sakallıoğlu’nun iki sezondur kapalı gişe sahnelenen Doğru Koca Nasıl Seçilir, turne programına devam ediyor. Türkiye’nin farklı noktalarında sevenleriyle buluşacak olan Sakallıoğlu, 28 Şubat’ta İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde olacak. Bu gösteriden edilen tüm bilet geliri afet bölgesine aktarılacak.

Doğal Afet

Nilperi Şahinkaya’nın tek kişilik performansı Doğal Afet izleyenleri inişli çıkışı bir hikayeye sürüklüyor. Lauren Gunderson’un yazdığı oyunun yönetmenliğini Ahmet İlker Ergin yapıyor. Oyunu 9 ve 18 Mart’ta Alan Kadıköy’de, 26 Mart’ta Atlas 1948 sahnesinde görebilirsiniz. Sezon boyunca oyun
gelirlerinin yüzde 20’si deprem bölgesindeki çocukların eğitimine bağışlanacak.

Gomidas

İzleyen herkesi kendine hayran bırakan oyun Gomidas normal tiyatro deneyiminden çok daha fazlası. Müzisyen ve müzik araştırmacısı Gomidas’ın son yıllarını geçirdiği akıl hastanesinden hayat hikayesine uzanan yolculuğu merkezine alan oyunu 26 Şubat ile 11, 26 ve 31 Mart tarihlerinde Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde izleyebilirsiniz. Sezon sonuna kadar her ay oyunlardaki kazancın yüzde 25’i afet bölgesinde çalışan farklı bir kuruma bağışlanacak.

Richard

Okan Bayülgen’in Shakespeare’in aynı adlı yapıtını merkezine alarak sahneye koyduğu Richard avangart dekorları, güçlü kostümleri ve sıra dışı sahne şovları tiyatronun ötesinde bir deneyim sunuyor. Oyunu 27 Şubat’ta Maximum Uniq sahnesinde izleyebilirsiniz. Bu gösteriden elde edilen tüm bilet geliri afet bölgesine aktarılacak.

Neyzen Tevfik “Hiç”

Uğur Yücel’i yıllar sonra sahnede görmenin yanında, onu Neyzen olarak görmenin tadı bambaşka. Neyzen’in ney ile tanıştığı çocukluk yıllarına, baskıya karşı susmadığı gençliğine ve sürgün yıllarına götüren bu nefis metin Uğraş Güneş’e ait. Oyunu 25 Şubat akşamı Maximum Uniq sahnesinde izleyebilirsiniz. Bu gösteriden elde edilen tüm bilet geliri afet bölgesine aktarılacak.

Lıkır’ın Doğum Günü

Kelebek olmak istemeyen, sürekli oyundan oyuna koşan küçük tırtıl Lıkır’ın hikayesini anlatan Lıkır’ın Doğum Günü adlı oyunu 3 yaş ve üzeri çocuklar ebeveynleriyle beraber 4 Mart’ta Akmerkez’de izleyebilirler. Wise Akademi’nin bir diğer oyunu olan “Çinyo ile Markonyo” bir kukla olan Çinyo ile bir kuklacı olan Markonyo’nun hikayesini anlatıyor. Bu oyunu 11 Mart’ta yine Akmerkez’de izleyebilirsiniz. Oyunların gelirleri Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde zarar gören tiyatrolarımıza destek için Ahura ve Akdeniz Tiyatro Kooperatiflerine bağışlanacak.

Istırap Korosu

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleme aldığı Istırap Korosu bir apartmanı birbirinden farklı karakterler üzerinden anlatıyor. Oyun, 3 Mart’ta Şişli Besa Cevahir Sahne, 4 Mart’ta DasDas, 10 ve 26 Mart’ta Kadıköy Boa Sahne, 13 Mart’ta Alan Kadıköy’de izleyiciyle buluşacak. Mart ayındaki tüm oyunların gelirlerinin yüzde yirmisi Ahbap derneğine bağışlanacak.

Bir Tatlı Kaşığı Çamur

Elif Candan’ın toplumsal cinsiyet üzerine yapılan akademik çalışmalar kapsamındaki röportajlar sonucunda  kaleme aldığı oyunun mart ayı boyunca gelirlerinin yüzde yirmisi İhtiyaç Haritası’nın Bir Kira Bir Yuva projesine bağışlanacak. Oyun, 6 Mart’ta Alan Kadıköy, 17 Mart’ta Oyun Atölyesi, 27 Mart’ta Bahçe Galata, 29 Mart’ta Kadıköy Boa Sahne’de izlenebilir.