02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
19.04.2024 04:30

Çocuklar hayaletlerden korkmaz

Bu hafta her şey çocuklar için olmalı. Rafta Kalmasın köşesi de… Tabii sadece bu hafta değil, her şey her zaman çocuklar için

23 Nisan’ı büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlanıyoruz.

Bu hafta her şey çocuklar için olmalı. Rafta Kalmasın köşesi de…

Ama öncesinde çocuklarının kitap okumadığından şikayet eden velilerle biraz dertleşelim. Şu çokça duyduğum bir soru: “Çok kitap alıyoruz ama bir türlü okumayı sevdiremiyoruz. Sizce ne yapmalıyız?”
Hemen cevabı yapıştırıyorum: “Peki siz okuyor musunuz?”

Elbette istisnalar vardır ama ebeveynleri kitap okumayan bir çocuktan “iyi okur” olmasını beklemeyin lütfen. “Yatmadan önce şu kadar sayfa okunacak” dediğimiz çocuklar kitabı bir “uykuya geçiş aracı” olarak görmekten nasıl kurtulsun? “Kitap okumazsan tablet yasak” dediğimiz çocuğumuz, kitabı bir ödül-ceza mekanizmasının içinde görmeyecek midir? Üstelik mekanizmanın “ceza” tarafı kitap. Bütün bu yöntemlerde bir sorun yok mu?

Amacım ebeveynlere ders vermek değil. Sadece bir dertleşme bu. Çocuklarımızın iyi okur olmasını istiyorsak, yolculuğa kendimizden başlamalıyız.

Ürpertici eski bir kitap

Bu hafta sizi (ve çocuklarınızı) Aveline Jones ile tanıştırmak istiyorum. Aveline, hayalet hikayelerinin büyük bir hayranı ve onları okumaya doyamıyor. Yarıyıl tatili için teyzesi Lillian’ın yanında Malmouth adında kasvetli ve ürkütücü bir kasabaya gönderildiğinde de önceleri her şeyin sıkıcı olacağını düşünüyor. Ta ki tüyler ürpertici eski bir kitap keşfedene kadar. Kitabın içindeki hikayeler en hafif tabirle dehşet verici. Aveline çok geçmeden kitabın bir daha asla görülmeyecek şekilde ortadan kaybolan Primrose Penberthy’ye ait olduğunu öğrenir. Aveline daha sonra kendini yeni arkadaşı Harold ile, Primrose’un ortadan kayboluşunu araştırırken bulur.

Aveline Jones’un Hayaletleri, İngiliz yazar Phil Hickes tarafından kaleme alınmış. 2020’de yayımlanan kitap dünyada büyük bir ilgi görmüş. Kitabı Can Çocuk, Duygu Dölek çevirisiyle geçen yıl yayımladı.

Açıkçası o meşhur deyimle “tüyler ürpertici” bir okuma yolculuğu bu. Ebeveynlerin aklına “Çocuğum böyle bir kitabı okurken korkmaz mı?” sorusu gelecektir. Elbette her çocuğun algısı farklıdır. Ancak çocukların “kurmaca dünya” konusunda bizden daha cesur olduğunu da hepimiz biliyoruz. Kişisel tecrübelerim şöyle söylüyor: Çocuklar hayaletlerden korkmaz.

Ayrıca bu kitabı çocuğunuzla birlikte okuyabilmeniz de mümkün. Ne yalan söyleyeyim, ben heyecanla ve zevkle okudum. Kitabı okurken kendinizi Primrose’un kasabadan nasıl kaybolduğuna dair teoriler üretirken bulacaksınız. Ayrıca hem sizin hem çocuğunuzun sevdiği şeyi yapmaktan çekinmeyen, cesur Aveline’i de seveceğinizi düşünüyorum. Kısacası Malmouth kasabasındaki bu tuhaf, gizemli, korkutucu hikaye evdeki herkesi sarıp sarmalayacak.

Bu yazıda çeviri bir kitabı önerdim size. Ama şunun da altını çizmeliyim, yerli edebiyatımızda da çocuklar için mükemmel kitaplar var. Neyse ki Oksijen’in O2’si her hafta bu konuda nitelikli önerilerde bulunuyor. Takip etmenizi özellikle öneririm.

Bu hafta her şey çocuklar için olmalı. “Sadece bu hafta mı?” dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız. Her zaman, her şey çocuklar için.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mız kutlu olsun. 

Aveline Jones’un Hayaletleri / Phil Hickes / Çeviren: Duygu Dölek / Can Çocuk / 184 Sayfa