03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
26.01.2024 04:30

Hacim, hız, haz

Yenal Bilgici’nin Memlekette Tuhaf Zamanlar adlı kitabı, içinde bulunduğumuz siyasi atmosferin sinir uçlarını açığa çıkarıyor

Yenal Bilgici imzalı Memlekette Tuhaf Zamanlar–Hakikat-Sonrasıyla Geçen İki Binli Yıllarımız, 2022 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlanmıştı. O günlerde bir yazı yazmıştım kitapla ilgili. Bu hafta Rafta Kalmasın köşesinde sırtımı biraz o yazıya yaslayıp Bilgici’nin bu çok değerli çalışmasını yeniden hatırlamak istedim.
Neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt edemediğimiz bir dünyada körlemesine ilerliyoruz. Üstelik bu halimizi kabul etmiyoruz. Özellikle orta-üst sınıfın “kötü şeyler benden uzaktadır, ben ’orada’ yaşanan şeylere ’burada’ üzülürüm” ukalalığıyla bezenmiş halleri, gerçek-dışı’nın çoğalmasında önemli bir rol oynuyor. Yenal Bilgici’nin önsözde vurguladığı gibi çağımız hacim ve hız çağı: “İnternetle beraber bir eşiğin üzerinden atladık. Hayatlarımızda iki yenilik var: Hacim ve hız. Hem enformasyona hem de dezenformasyona emsali görülmemiş oranda ve süratte maruz kalıyoruz. Bir yandan da başkalarını maruz bırakıyoruz. Yalanların yayılmasında bizim de payımız var.”