Yenal Bilgici imzalı Memlekette Tuhaf Zamanlar–Hakikat-Sonrasıyla Geçen İki Binli Yıllarımız, 2022 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlanmıştı. O günlerde bir yazı yazmıştım kitapla ilgili. Bu hafta Rafta Kalmasın köşesinde sırtımı biraz o yazıya yaslayıp Bilgici’nin bu çok değerli çalışmasını yeniden hatırlamak istedim.
Neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt edemediğimiz bir dünyada körlemesine ilerliyoruz. Üstelik bu halimizi kabul etmiyoruz. Özellikle orta-üst sınıfın “kötü şeyler benden uzaktadır, ben ’orada’ yaşanan şeylere ’burada’ üzülürüm” ukalalığıyla bezenmiş halleri, gerçek-dışı’nın çoğalmasında önemli bir rol oynuyor. Yenal Bilgici’nin önsözde vurguladığı gibi çağımız hacim ve hız çağı: “İnternetle beraber bir eşiğin üzerinden atladık. Hayatlarımızda iki yenilik var: Hacim ve hız. Hem enformasyona hem de dezenformasyona emsali görülmemiş oranda ve süratte maruz kalıyoruz. Bir yandan da başkalarını maruz bırakıyoruz. Yalanların yayılmasında bizim de payımız var.”
26.01.2024 04:30
Hacim, hız, haz
Yenal Bilgici’nin Memlekette Tuhaf Zamanlar adlı kitabı, içinde bulunduğumuz siyasi atmosferin sinir uçlarını açığa çıkarıyor
Suça ‘sessizlikle’ ortak olmak
22 Kasım 2024
Hiç imza gününe gittiniz mi?
15 Kasım 2024
Ailemde herkes masallar anlatır, şiirler okurdu
01 Kasım 2024
Sanat hayatın kenar süsü değil merkezidir
25 Ekim 2024
Tüm canlıların yaşam hakkına saygı
Tüm Yazıları
18 Ekim 2024