19 Nisan 2024, Cuma
30.12.2022 04:30

Kitap dostlarından öneriler, mutlu yıllar

Yayıncıların ve okurların ekonomik olarak zorlandığı bir yıl oldu. Buna karşılık yayımlanan kitap çeşitliliği açısından verimli günler geçirdik. Ben de “Rafta Kalmasın” köşesinde farklı alanların yaratıcı isimlerinden önerilerle yıla veda edeyim istedim

Sinema ve televizyondaki harika işlerinin yanı sıra bu yıl Timsah Ateşi isimli tiyatro oyununda da büyük başarı elde eden oyuncu Funda Eryiğit, yılın en iyi kitaplarından biri olan ve Siren Kitap tarafından yayımlanan Vigdis Hjorth imzalı Miras romanını önerdi. Çağdaş Norveç edebiyatının en güçlü seslerinden biri Vigdis Hjorth bu romanında bir aile portresinden yola çıkıyor ve açık kalmış yaraları göz önüne seriyor. (Ben de bir ek yapayım: Deniz Yüce Başarır’ın harika podcast serisi “Ben Okurum”da bu kitabı Klinik Psikolog Deniz Bolşoy ile konuştuğu bölümü kaçırmayın.)

Akademisyen, sosyal girişimci ve uzun mesafe koşucusu Prof. Dr. Itır Erhart çok verimli bir yıl geçirdi. O da yıl sonu listemize iki öneriyle katkıda bulundu. Dr. Çağla Gül Şenkardeş’in yazdığı Blokzincir Teknolojisi ve NFT’ler çok merak edilen bu konuları en sade şekilde anlatıyor. Itır Erhart’ın bir diğer önerisi de mindfulness’tan beslenen, kendimize, hayatımıza ve işimize iyi gelecek 100 bakış açısı sunan ve Erhan Ali Yılmaz’ın imzasını taşıyan Ne Zaman İyileşiriz?


Dijital sanatçı Ecem Dilan Köse de “Rafta Kalmasın” dediği kitapları paylaştı. Rollo May’den Yatratma Cesareti, Etgar Keret’ten Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü ve Ozan Ertürk’ten Ruhban. Dilan, özellikle Rollo May kitabını baş ucundan eksik etmediğinin de altını çizdi. İlk baskısı 2013’te yapılan ve Metis Yayınları tarafından yayımlanan kitap, yaratıcılık konusunu ilginç bir perspektiften inceliyor ve Amerikan psikolojisi ve varoluşçu psikoterapinin önde gelen ismi Rollo May’in en temel yapıtlarından biri.
Başarılı tiyatro yönetmeni Lerzan Pamir de üretken bir yıl geçirdi. ZorluPSM prodüksiyonu olarak sahnelenen ve Ahmet Sami Özbudak tarafından kaleme alınan Şehirde Kimse Yokken rejisi yılın dikkat çeken işlerinden oldu. Lerzan Pamir iki kitap önerdi. İlki Stefan Zweig imzalı Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castellio Calvin’e. Zweig’in Castellio’nun şahsında hoşgörüye karşı hoşgörüsüzlük, özgürlüğe karşı vesayet, hümanizme karşı bağnazlık, bireyciliğe karşı mekanikleşme, vicdana karşı şiddet sorunlarını ustalıkla ele aldığı muhteşem bir eser bu. Lerzan Pamir’in diğer önerisi de Ece Temelkuran’ın Düğümlere Üfleyen Kadınlar adlı iyi bilinen romanı. Dünya değişirken büyülü bir yolculuğa çıkan dört muhteşem kadının hikayesinin anlatıldığı roman, Pamir’in rejisine çalıştığı bir eser.

Yılın en çok konuşulan ve izlenen filmi Bergen’in yönetmenlerinden Mehmet Binay, Reza Aslan’dan Tanrı–Geçmişten Günümüze Dinler Tarihi isimli kitabı önerdi. Panama Yayıncılık’tan çıkan kitap, ilahi olana ve onun günlük hayattaki rolüne ilişkin yepyeni bir bakış açısı sunuyor. (Bergen’in yönetmenlerinden Caner Alper de bu yıl Dünya Evi adlı romanını çıkardı, onu da listeye ekleyelim)

Okuma yolculuğu açısından verimli bir yıl geçirdim kendi adıma. Yılın artılarını eksilerini değerlendirirken söyleyecek çok şeyimiz var. Yeni yıldan da çok beklentimiz. Ama madem bu köşe kitapları konuştuğumuz bir köşe, sözümüz de orada kalsın. Bol bol okuduğunuz, yeni kitaplarla buluşurken eskileri unutmadığınız, okur dostlarınızla uzun sohbetlere oturduğunuz, okuma anlarınızın size iyi geldiği bir yıl olsun. 

Miras / Vigdis Hjorth / Çeviren: Dilek Başak / Siren Kitap / 309 Sayfa
Blokzincir Teknolojisi ve NFT’ler / Dr. Çağla Gül Şenkardeş / Ceres Yayınları / Ekonomi / 256 Sayfa
Ne Zaman İyileşiriz? / Erhan Ali Yılmaz / Doğan Novus / Kişisel Gelişim / 216 Sayfa
Yaratma Cesareti / Rollo May / Çeviren: Alper Oysal / Metis Yayıncılık / 152 Sayfa
Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castello Calvin’e / Stefan Zweig / 248 Sayfa
Düğümlere Üfleyen Kadınlar / Ece Temelkuran / Everest Yayınları / Roman / 480 Sayfa
Tanrı-Geçmişten Günümüze Dinler Tarihi / Reza Aslan / Panama Yayıncılık / 352 Sayfa