02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
21.07.2023 04:30

Özgür düşünce için sanat

Nazan İpşiroğlu ve Mazhar İpşiroğlu’nun yazdığı, 1977 tarihli Oluşum Süreci İçinde Sanatın Tarihi; sanat yapıtını, oluşum sürecinin dinamikleri içinde değerlendirebilmenin yolunu açıyor

Nazan İpşiroğlu ve Mazhar İpşiroğlu tarafından kaleme alınan Oluşum Süreci İçinde Sanatın Tarihi adlı kitapla çocukluktan ergenliğe geçtiğim yıllarda tanışmıştım. Meraklı bir çocuktum. En büyük tutkularımdan biri de ablamın kütüphanesini karıştırmaktı. Resim sanatıyla ilgili kitaplara ayrı bir tutkum vardı. Hele bir de kitabın içinde adı geçen resimlerin örnekleri varsa, saatlerce kitabın başından kalkmazdım. Okuduklarımdan ve resimlerden ne anlıyordum bilmiyorum. Ama hayal kurmayı seviyordum.

Kitaba geçmeden o yıllarla ilgili bir teşekkürümü de buraya not düşmek isterim. Sanırım 1982 yılında Milliyet Sanat dergisinin sürekli okuru olmuştum. Derginin resim sanatına verdiği değer ve bana kattıkları için Akan Atilla adını saygıyla anmalı ve Zeynep Oral’a da şükranlarımı sunmalıyım.

Dönelim kitabımıza… Hemen ilk sayfalardaki “okla vurulan yabani at” diye adlandırılan duvar resmi o yıllardan beri zihnimi kurcalar. Milattan önce 1500 yıllarından kalma ve Lascaux Mağarası’nın duvarında bulunan bu resim, benim için sanatı tarif etmenin anahtarı olmuştu. Hâlâ da öyledir.