16 Nisan 2024, Salı
18.11.2022 04:30

“Peki şimdi neyin şafağı bu?”

Anne Carson şiirsel romanı Kırmızının Otobiyografisi’nde pek çok edebi biçimi harmanlayıp kendine has bir üsluba ulaşıyor

Okurluk yolculuğunuzda yanınızda kimin olduğu önemli. Bana kitap öneren arkadaşlarıma ayrı bir sevgim vardır (Sadece kitap değil; müzisyen, film, tiyatro oyunu, albüm, sergi öneren bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim. Ama bu köşede konumuz kitap). Anne Carson edebi zevklerine her zaman güvendiğim arkadaşım Aylin Alıveren sayesinde tanıdığım bir yazar. Böyledir Aylin; arada bir isim fısıldar kulağıma, yepyeni dünyaların kapılarını açmış olur. Metis Yayınları tarafından yayımlanan Kocanın Güzelliği’ni önerdiğinde de böyle olmuştu. Sayesinde farklı bir kalem darbesiyle tanışmış oldum.
Anne Carson’u ‘kalem darbesi’ diye tanımlamam boşa değil. Okurundan hem entelektüel derinlik hem de emek isteyen bir yazar. Ama sakın yanlış anlaşılmasın; akıcı ve zorlayan, derinlikli ve hafif bir okuma deneyimini aynı anda tattıran, kendine has bir üslubu var. Kırmızının Otobiyografisi’ni okuduğumda da bunları düşünmüştüm.