Miriam Toews’un aynı adlı romanından Sarah Polley tarafından uyarlanan ve yönetilen Women Talking/Konuşan Kadınlar 95. Akademi Ödülleri’nde iki dalda adaylık aldı: En iyi film ve en iyi uyarlama senaryo. Ödüller 12 Mart gecesi sahiplerini bulacak ve belki de en iyi uyarlama senaryo ödülü Sarah Polley’in ellerinde olacak. Bekleyip göreceğiz.
Konuşan Kadınlar, Türkçede Mart 2022’de Gül Korkmaz’ın özenli çevirisiyle Kafka Kitap tarafından yayımlandı. Kitabın arka kapağında yer alan bilgiyi, içerikle ilgili bir sır vermediği için olduğu gibi paylaşıyorum: “2005 ve 2009 seneleri arasında, Bolivya’da ücra bir Mennonit kolonisi olan Manitoba’da pek çok kız çocuğuyla kadın sabahları uyuşukluk hissi ve acıyla uyanıyordu. Bedenleri çürük ve yara içindeydi; geceleri saldırıya uğruyorlardı. Önceleri saldırılar hayaletlere ve iblislere dayandırıldı. Koloninin bazı üyeleri, kadınların günahları yüzünden Tanrı ya da Şeytan tarafından cezalandırıldığına inanıyordu; çoğu, kadınları dikkat çekmek ya da yaptıkları zinaların üstünü örtmek için yalan söylemekle suçladı, bazılarıysa her şeyin dişilerin vahşi hayal gücünün bir ürünü olduğunu düşündü. Nihayetinde kolonideki sekiz erkeğin kurbanlarını hayvanlarda kullanılan bir uyuşturucu ilaçla bayıltarak onlara tecavüz ettiği ortaya çıktı. 2011’de bu adamlar, Bolivya mahkemeleri tarafından uzun süreli hapis cezasına çarptırıldı. 2013’te suçlular hâlâ hapisteyken benzer saldırıların ve cinsel istismarların devam ettiği bildirildi.”
Dış dünyaya kapalı bir koloni
Kendi ritüelleri olan, teknoloji ve modernliği reddeden, Hristiyanlığın en katı şekillerinden birini yaşayan bir koloni Mennonitler. Üyeleri dış dünyayı bilmiyor, kurallar sert, sistem mutlak bir kabul üstüne kurulu. Olay örgüsünün temelini oluşturan bu dehşet verici hikayeyi, kitabın ilk sayfalarında okuyoruz. Yaşanan olayları açığa çıkaran, koloniye ilk kez polisin gelmesine neden olan kadınlara kararlarını belirlemek üzere yapılan oylamada üç seçenekli bir pusula verilir. Seçenekler şunlardır: “Hiçbir şey yapma / Kal ve savaş / Burayı terk et.” Kadınlar bu üç seçeneği aralarında tartıştıkça, sorguladıkça yeni sayfalar açılıyor. Sonuçta Miriam Toews yaşanmış bir olaydan esinlenerek hem heyecan dozu yüksek hem de psikolojik derinliği muhteşem bir romana ulaşıyor. Bu olay, 2011’de dünya basınına düştüğünde büyük yankı uyandırmıştı. Miriam Toews’un böylesine sert bir konudan, böyle derinlikli bir romana ulaşmasında çocukluğunun bir kısmını baskıcı Mennonitlerin arasında geçirmesinin de etkisi var mutlaka. Kahramanlarını yakından tanıyan Toews, sonuçta samimi, dehşetli ve unutulmaz bir esere imza atmış. Adaleti, inancı, sevgiyi, insanlığı sorgulatan benzersiz bir roman.
Konuşan Kadınlar / Miriam Toews / Çeviren: Gül Korkmaz / Kafka Kitap / Roman / 160 Sayfa