Kuyruklu yıldızın 50 bin yıl sonra ilk kez 1 Şubat’ta Dünya’ya en yakın noktasından geçmesi bekleniyor. Gökyüzü, şehir ışıkları veya Ay tarafından fazla aydınlatılmadığı sürece iyi bir dürbünle hatta çıplak gözle kolayca izlenebilecek. Kuyruklu yıldızı geçen yıl mart ayında Jüpiter’in yanından geçerken ilk kez tespit eden Zwicky Geçici Tesisi’nden dolayı C/2022 E3 (ZTF) olarak adlandırıldı.
ZTF kuyruklu yıldızı buz ve tozdan oluşuyor. Yeşilimsi bir aura yayıyor ve yaklaşık bir kilometre çapında olduğu tahmin ediliyor. Yıldızın yaklaşık bir kilometre çapında olduğu tahmin ediliyor. Bu, onu Mart 2020’de Dünya’nın yanından geçen çıplak gözle görülebilen son kuyruklu yıldız olan NEOWISE’den ve 1997’de yaklaşık 60 kilometre (37 mil) çapında süpürülen Hale-Bopp’tan önemli ölçüde daha küçük yapıyor.
Kuyruklu yıldız Dünya’dan en son Neandertallerin bulunduğu çağ olan Üst Paleolitik dönemde geçmişti.
Paris Gözlemevi’nden astrofizikçi Nicolas Biver, AFP haber ajansına verdiği demeçte "Hoş bir sürprizle karşılaşabiliriz ve beklediğimizden iki kat daha parlak olabilir” dedi. Zwicky Geçici Tesisi’nde çalışan California Teknoloji Enstitüsü’nde fizik profesörü olan Thomas Prince, "Bu nadir ziyaretçi bize güneş sistemimizin en uzak gezegenlerin çok ötesindeki sakinler hakkında bilgi verecek” ifadelerini kullandı.
Üst Paleolitik dönem
Paleolitik çağın en kısa süren aşaması olmasına karşın, bölgeler arası kültürel farklılaşmaların başladığı en karmaşık, en parlak ve en ileri bir evresidir. Bu çağda Homo Neandertalensisin yerini Homo sapiens almıştır. Bu insanlar, fizik yapılarıyla ve entelektüel özellikleriyle günümüz insanlarına en yakın olan tiplerdi. Üst Paleolitikte en önemli olgu artık alet üreten aletlerin yapılmaya başlanmasıdır. Bazı taş aletler kemik aletlerin yapımında kullanılmak amacıyla şekillendirilmişlerdir.