29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.01.2024 18:34 | Son Güncelleme: 28.01.2024 18:50

ABD çip üretiminde vites yükseltiyor, Biden yönetimi kesenin ağzını açıyor

ABD çip yatırımlarında vites yükseltiyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın Intel ve TSMC başta olmak üzere çip üretiminde dev projelere sahip olan şirketlere sübvansiyon sağlayacağı ifade edilirken, Biden'ın çip sübvansiyonlarına ilişkin duyurusunu ilerleyen haftalarda yapması bekleniyor
ABD çip üretiminde vites yükseltiyor, Biden yönetimi kesenin ağzını açıyor

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre, Başkan Joe Biden yönetiminin önümüzdeki haftalarda Intel ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) dahil olmak üzere önde gelen yarı iletken şirketlerine ABD'de yeni fabrikalar kurmalarına yardımcı olmak üzere milyarlarca dolar sübvansiyon vermesi bekleniyor.

Biden'ın hedefi ne?

WSJ'nin müzakereler hakkında bilgi sahibi sektör yöneticilerine dayandırdığı haberine göre Biden yönetiminin hedefinde akıllı telefon, yapay zeka ve silah sistemlerine güç veren gelişmiş yarı iletkenlerin üretimi bulunuyor. 

Yarı iletken şirketlerinin yöneticileri, ABD hükümetinin açıklayacağı çip sübvansiyonlarını çok bekletmeyeceğini ve bazı duyuruları Biden'ın Mart ayının başlarında yapmasını bekliyor.

Sübvansiyonların muhtemel alıcıları arasında Intel'in Arizona, Ohio, New Mexico ve Oregon'da devam eden ve 43,5 milyar dolardan fazla maliyeti olması beklenen projeleri bulunuyor. Bir diğer muhtemel alıcı olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) ise Phoenix yakınlarında toplam 40 milyar dolar yatırımla iki tesis inşa ediyor. Güney Koreli Samsung Electronics'in de Teksas'ta 17.3 milyar dolarlık bir projesi var.

WSJ, sektör yöneticilerine dayandırdığı haberinde Micron Technology, Texas Instruments ve GlobalFoundries'ın sübvansiyondan yararlanması beklenen diğer üreticiler olduğunu yazdı. 

Geçen yıl Aralık ayında ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, önümüzdeki yıl içinde yarı iletken çipler için ABD çip üretimini büyük ölçüde yeniden şekillendirebilecek milyarlarca dolarlık projelere atıfta bulunmuş ve bu projelere sübvansiyon sağlanacağının sinyalini vermişti.