Ana Swanson / New York Times
ABD otomotiv, savunma ve diğer sektörlere tedarik sağlayan Arizona merkezli Microchip Technology şirketine 162 milyon dolar hibe sağlamayı planladığını duyurdu. Microchip Technology, yarı iletken teknolojisine güvenen Amerikan şirketlerine istikrarlı bir şekilde yardım sağlayan hükümet programı kapsamında hibe alan ikinci şirket oldu. Biden yönetimi geçen ay savunma sektöründe olan BAE Systems'e 35 milyon dolarlık hibe vermişti.
Hükümetten gelecek yatırım Microchip'in otomobillerde, uçaklarda, tıbbi cihazlarda ve askeri ürünlerde kullanılan yarı iletken üretimini artırmasını sağlayacak. Hükümet, verilecek hibenin inşaat ve imalat sektörlerinde 700'den fazla istihdam yaratmasını beklediğini söyledi. Ticaret Bakanı Gina Raimondo "Microchip ile yapılan anlaşma, eski yarı iletkenlere yönelik tedarik zincirini güçlendirme çabamızın bir adımı” dedi.
Yabancı tesislere olan bağımlılığı azaltacak
Microchip, Colorado'daki bir tesisi modernize etmek ve genişletmek için 90 milyon dolar, Oregon'daki bir tesisi genişletmek için 72 milyon dolar kullanmayı planlıyor. Yetkililer yapılan yardımın sayesinde Microchip'in iki tesisteki üretimini üç katına çıkaracağını ve şirketin üretimde yabancı tesislere olan bağımlılığını azaltacağını söyledi.
Microchip'in çipleri son teknoloji olmasa da neredeyse her askeri ve uzay programının temel bileşenlerini oluşturuyor. Savunma sanayi üssüne yönelik en büyük yarı iletken tedarikçilerinden biri olan firma, ordu için belirlenmiş güvenilir bir üretim merkezi. ABD’li yetkililer, şirketin aynı zamanda ulusal ekonomi için önemli olan çip endüstrisinde kritik bir rol oynadığını söyledi. Küresel çip kıtlığının yaşandığı pandemi döneminde Microchip gibi yerli tedarikçiler daha önemli hale geldi. Virüsün kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için yabancı firmalar kapanırken otomobil üreticileri ve diğer şirketler ürünlerini güvenceye almaya çalıştı. Sonuç olarak Microchip ürünlerine olan talep arttı.
Microchip ile yapılan anlaşmanın şimdilik bağlayıcılığı bulunmuyor. Ticaret Departmanı, para desteğini vermeden önce proje üzerinde durum tespiti yapacak. Bakanlık, finansman desteğin hakkında şirketlerden 570’den fazla ilgi beyanı aldığını açıkladı.
Çip kıtlığı finansman tasarısını doğurdu
Çip kıtlığı aynı zamanda meclis üyelerini Amerikan üretimini destekleyen ve yabancı çiplere olan bağımlılığı azaltan finansman tasarısı hazırlamaya yöneltti. 2022 CHIPS ve Bilim Yasası, Ticaret Bakanlığı'na yarı iletken endüstrisine yatırım yapması için 53 milyar dolar verdi. Buna çip şirketlerini ABD’de tesisleri kurmaya teşvik eden 39 milyar dolarlık federal hibe de dahil.
Ticaret Bakanlığı'nın önümüzdeki aylarda Intel ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) gibi şirketlerin üretim tesisleri için büyük miktarda finansman duyurması bekleniyor. Yetkililer, Microchip'in daha önce hem Oregon hem de Colorado'daki kapasitesini artırma planlarını açıkladığını ancak hükümet finansmanını ABD'de daha fazla üretim yapmak için kullanacağını açıkladığını söyledi. Microchip, ürünlerinin önemli bir kısmını (2023'teki net satışlarının yaklaşık %63'ü) sektörde nispeten yaygın bir uygulama haline getirmek için dış tesislere güveniyor.
Çip piyasasına Çin de girdi
ABD tesisleri dünyanın en gelişmiş çip üretimine odaklanırken, Çin’in çip sektörüne yaptığı yatırımlar endişeleri artırıyor. ABD'li yetkililer, bu tür yatırımların ABD'nin Çin'e olan bağımlılığını artırıp artırmayacağını veya Çinli firmaların rakiplerini alt etmesine izin verip vermeyeceğini sorguluyor. Ticaret Bakanlığı, ABD şirketlerinin eski çiplerini nasıl aldıklarını ve Çin ile bağlantılı güvenlik risklerini nasıl azalttıklarını belirlemek için bu ay anket yapacağını söyledi.
© 2024 The New York Times Company