08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2024 20:25 | Son Güncelleme: 05.06.2024 20:38

ABD Hazine Bakanı Yellen: Finans alanında yapay zeka kullanımı önemli riskler taşıyor

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi ve Brookings Enstitüsü'nde yapay zeka konferansta yaptığı konuşmada yapay zekanın finans alanında kullanımının önemli riskler barındırdığını söyledi
ABD Hazine Bakanı Yellen: Finans alanında yapay zeka kullanımı önemli riskler taşıyor

Yellen, yapay zekanın finans alanında kullanılmasının işlem maliyetlerini düşürebileceği, ancak "önemli riskler" taşıdığına dikkat çekti ve yapay zeka ile ilgili risklerin düzenleyici konseyin gündeminin en üst sıralarına geldiğini söyledi.

Yellen, "Yapay zeka modellerinin karmaşıklığı ve belirsizliği, yetersiz risk yönetimi ile birlikte piyasa katılımcısının aynı veri ve modellere güvenmesiyle kritik güvenlik açıkları ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu. 

Önyargı oluşturabilir

Yellen ayrıca, yapay zeka modelleri geliştiren, veri ve bulut hizmetleri sağlayan satıcılar arasındaki yoğunlaşmanın, mevcut üçüncü taraf hizmet sağlayıcı risklerini artırabilecek riskleri de beraberinde getirebileceğini belirtiyor.

Yellen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yetersiz ya da hatalı veriler de finansal karar alma süreçlerinde yeni önyargıların oluşmasına yol açabilir"

Madalyonun parlak yüzü

Ancak Yellen'ın yapay zeka ve finansal istikrar konulu konferansta yaptığı açıklamalar, müşteri destek hizmetlerinin otomasyonu, verimliliğin artırılması, dolandırıcılığın tespiti ve yasadışı finansla mücadelede yapay zekanın faydalarını kabul ettiğini gösteriyor.

Yellen bu noktada "Örneğin doğal dil işleme, görüntü tanıma ve üretken yapay zeka alanındaki gelişmeler, finansal hizmetleri daha az maliyetli ve erişimi daha kolay hale getirmek için yeni fırsatlar yaratıyor" şeklinde konuştu.

Yellen ayrıca Hazine Bakanlığı'nın kara para aklama, terörün finansmanı ve yaptırımların delinmesi gibi yasadışı finans risklerini azaltmak için teknolojiden yararlanmak da dahil olmak üzere yapay zeka ile ilgili çabaları konusunda finansal düzenleyicilerle düzenli iletişim halinde olduğunu da sözlerine ekledi. Hazine, dolandırıcılık tespitini geliştirmek için yapay zeka araçlarını kullandığını da belirtti.

Yellen, Hazine tarafından yönetilen ve Fed'i de kapsayan ABD Finansal İstikrar Gözetim Konseyi'nin (FSOC) yapay zekanın finansal istikrar üzerindeki etkisini izleme, bilgi alışverişini kolaylaştırma ve finansal düzenleyiciler arasında diyaloğu teşvik etme çabalarını sürdüreceğini söyledi.

Konsey ayrıca denetim kapasitesi oluşturma çabalarını desteklemeye ve riskleri ve fırsatları daha iyi anlamak için senaryo analizini kullanmaya devam edecek.

Yellen, "Yapay zeka teknolojisinin ne kadar hızlı geliştiği, finansal firmalar ve piyasa katılımcıları için hızla gelişen potansiyel kullanım durumları göz önüne alındığında, senaryo analizi, düzenleyicilerin ve firmaların gelecekteki potansiyel güvenlik açıklarını belirlemelerine ve dayanıklılığı artırmak için neler yapabileceğimizi bildirmelerine yardımcı olabilir" dedi.