08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.06.2024 20:08 | Son Güncelleme: 03.06.2024 20:23

AMD Nvidia'ya meydan okudu: Yapay zeka çiplerini Tayvan'da dünyaya tanıttı

Advanced Micro Devices (AMD) Pazartesi günü en yeni yapay zeka işlemcilerini tanıttı ve sektör lideri Nvidia'ya meydan okudu. Şirket, önümüzdeki iki yıl içinde yapay zeka çiplerine ilişkin geliştirme planını da detaylarıyla paylaştı
AMD Nvidia'ya meydan okudu: Yapay zeka çiplerini Tayvan'da dünyaya tanıttı

Taipei'deki Computex teknoloji fuarında teknoloji üreticileri yeni ürünlerini bir bir sahneye koyarken, bu şirketlerden biri de AMD oldu. Nvidia'ya meydan okuyan AMD CEO'su Lisa Su, 2024'ün dördüncü çeyreğinde kullanıma sunulacak olan MI325X çipini tanıttı.

Yapay zeka çipi pazarının yüzde 80'i Nvidia'nın elinde

Üretken yapay zeka programları geliştirme yarışı, yapay zeka veri merkezlerinde kullanılan ve bu karmaşık uygulamaları destekleyebilen gelişmiş yongalara yönelik talebin artmasına yol açtı. AMD, şu anda yapay zeka çipleri için kârlı pazara hakim olan ve payının yaklaşık yüzde 80'ini elinde bulunduran Nvidia'ya karşı rekabet etmek için yarışıyor.

Geçen yıldan bu yana Nvidia, yatırımcılara sürüm döngüsünü yıllık olarak kısaltmayı planladığını açıkça belirtti ve şimdi AMD de aynı şeyi yaptı.

Yapay zeka bir numaralı işimiz

Su, gazetecilere verdiği demeçte "Yapay zeka şirket olarak bir numaralı önceliğimiz ve bunu gerçekleştirmek için şirket içindeki tüm geliştirme kapasitesini gerçekten kullandık" dedi ve şöyle devam etti:

"Her yıl bir sonraki büyük şeyi geliştiriyoruz, böylece her zaman en rekabetçi portföye sahip oluyoruz"

35 katlık performans artışı

AMD ayrıca 2025 yılında satışa sunulması beklenen ve yeni çip mimarisini temel alacak olan MI350 adlı yeni çip serisini de tanıttı. Halihazırda mevcut olan MI300 serisi yapay zeka çipleriyle karşılaştırıldığında AMD, MI350'nin çıkarımda (üretken yapay zeka yanıtlarını hesaplama süreci) 35 kat daha iyi performans göstermesini beklediğini söyledi.

Buna ek olarak AMD, 2026 yılında çıkacak ve "Next" adı verilen bir mimariye dayanacak olan MI400 serisini de paylaştı.

Yatırımcıların gözü yapay zeka teknolojilerinde

Nvidia CEO'su Jensen Huang Pazar günü yaptığı açıklamada, şirketin 2026'da piyasaya sürülecek Rubin adlı yeni nesil yapay zeka çip platformunun GPU'lar, CPU'lar ve ağ çiplerini içereceğini söylemişti. Wall Street'te teknoloji devlerine milyarlarca dolar akıtan yatırımcılar, şimdiye kadar yavaşlama belirtisi göstermeyen üretken yapay zeka rallisinin uzun ömürlülüğünü değerlendirmek için çip firmalarından daha uzun vadeli hedefler bekliyor.

Pazartesi günü AMD hisseleri yatay seyrederken, Nvidia yüzde 3'ün üzerinde artış gösterdi. AMD, 2023'ün başından bu yana değerini iki katından fazla artırdı, ancak bu artış, aynı dönemde Nvidia'nın hisselerindeki yedi kattan fazla artışla karşılaştırıldığında sönük kalıyor.

Technalysis Research baş analisti Bob O'Donnell, "AMD'nin Nvidia'ya kafa tuttuğuna ve Nvidia'ya alternatif arayan şirketlerin AMD'nin söyleyeceklerini duymaktan mutlu olacağına şüphe yok" dedi.

4 milyar dolarlık çip satışı beklentisi

Su, Nisan ayında yaptığı açıklamada şirketin 2024 yılı için yaklaşık 4 milyar dolarlık yapay zeka çipi satışı beklediğini ve bu rakamın bir önceki tahmine göre 500 milyon dolar arttığını söyledi.

Computex etkinliğinde AMD, en yeni nesil merkezi işlemci birimlerinin muhtemelen 2024'ün ikinci yarısında satışa sunulacağını söyledi. İşletmeler genellikle veri merkezlerinde yapay zeka yongalarına öncelik verirken, AMD'nin bazı CPU'ları grafik işlemci birimleriyle birlikte kullanılıyor.

AMD, yapay zeka bilgisayarlarında cihaz içi yapay zeka görevlerini yerine getirmeye adanmış yeni nöral işlem birimlerinin (NPU) mimarisini ayrıntılı olarak açıkladı. Yonga üreticileri, yıllardır süren durgunluktan çıkan PC pazarında büyümeyi sağlamak için gelişmiş yapay zeka yeteneklerine güveniyor.

Yapay zeka destekli PC dönemi

HP ve Lenovo gibi PC sağlayıcılar, AMD'nin yapay zekalı PC çiplerini içeren cihazları piyasaya sürecek. AMD, işlemcilerinin Microsoft'un Copilot+ PC gereksinimlerini fazlasıyla karşıladığını paylaştı.