08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.06.2024 17:15 | Son Güncelleme: 26.06.2024 17:25

ABD'li plak devleri 2 yapay zeka şirketine dava açtı

ABD'deki ünlü plak şirketleri, yapay zeka (AI) sistemlerini geliştirebilmek için izinsiz içerik kullanmakla suçladıkları 2 firmaya telif hakkı ihlali gerekçesiyle dava açtı
ABD'li plak devleri 2 yapay zeka şirketine dava açtı

Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği'nin (RIAA) yaptığı açıklamada, yapay zeka yardımıyla müzik üreten Suno ve Udio adlı firmaların, yapay zeka sistemlerini geliştirebilmek ve eğitebilmek için ünlü plak şirketlerine ait telif hakkıyla korunan içerikleri izinsiz kullandığını belirtti.

Yapılan açıklamada, aralarında Universal Music Group (UMG), Sony Music ve Warner Records'un bulunduğu bir grup plak şirketinin, telif hakkı ihlali gerekçesiyle söz konusu 2 şirkete dava açtığı ve izinsiz kullanılan her bir içerik için 150 bin dolara kadar tazminat talep ettiği aktarıldı. Ayrıca Suno ve Udio'nun geliştiricisi Uncharted Labs, yakın zamanda, kullanıcıların metin komutlarından şarkı üretmelerini sağlayan yapay zeka programlarını piyasaya sürmüştü.

Sony Music, şarkılarını izinsiz kullanan şirketleri uyarmıştı

Mayısta teknoloji şirketlerine uyarıda bulunan Amerikan müzik şirketi Sony Music, yapay zeka sistemlerini geliştirebilmek için şarkılarını izinsiz kullanmamalarının altını çizmişti. Şirket, 700' yakın firmadan, hangi şarkıların yapay zeka sistemlerini geliştirmek için kullanıldığı, şarkılara nasıl erişildiği ve şarkılardan kaç kopya yapıldığı gibi soruları yanıtlamalarını da istemişti.

Kaynak: AA