11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.02.2024 19:54 | Son Güncelleme: 04.02.2024 20:06

Akıllı telefonlarda yapay zeka ile dönüşüm başladı

Samsung Electronics Türkiye Mobil İş Biriminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Azdemir, her yıl Ar-Ge’ye 17 milyar dolar ayırdıklarını, bu bütçeyi birkaç senedir yapay zekâ tarafında kullandıklarını anlattı
Akıllı telefonlarda yapay zeka ile dönüşüm başladı

Samsung Galaxy S24 serisi telefonlarıyla Türkiye'de kullanıcılarının karşısına çıktı. Şirket, yeni ürünlerinde Galaxy AI adını verdiği yeni bir yapay zeka modelini kullanıyor ve gelecek ürünlerinde de yapay zekanın ürünlerde ortak payda olacağına vurgu yapıyor. Bu çerçevede yeni ürünlerle ilgili açıklamalarda bulunan Samsung Electronics Türkiye Mobil İş Biriminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Azdemir, "Artık akıllı telefon devrini kapatıp, yapay zekalı telefon çağını başlatıyoruz” şeklinde konuştu.

Galaxy AI çerçevesinde bu yıl içerisinde cihaza tanımlanması beklenen Türkçe dil desteği sonrası, İngilizce bilmeyen bir kullanıcı, cihazdaki yapay zeka teknolojili bir program aracılığıyla Türkçe konuşup İngilizce anlaşabilecek. 

Türkiye'deki akıllı telefon pazarının her yıl ortalama yüzde 5 büyüme gösterdiğini belirten Azdemir şu sözleri kaydetti:

"Türkiye'de yıllık telefon satış rakamlarına baktığımızda ortalama olarak 10 milyon telefon satıldığını söyleyebiliriz. Ancak 85 milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkemizde, yılda ortalama 20 milyonun üzerinde akıllı telefon satışı gerçekleştirilebilir"

Ar-Ge'ye her yıl 17 milyar dolar

Her yıl Ar-Ge’ye 17 milyar dolar ayırdıklarına dikkat çeken Azdemir, tüketici odaklı inovasyonlara odaklandıklarını belirtti ve şunları söyledi: 

"Bu bütçeyi hem cihaz ekosistemini hem de semi conductor dediğimiz yarı iletken ürünleri geliştirmek, birkaç senedir de yapay zeka tarafında kendi ekosistemimizi kurmak için kullanıyoruz. Ar-Ge'ye küresel çapta yatırım yaparak çok çeşitli yetenek, beceri ve yaratıcılık havuzundan yararlanabiliyoruz. Dünya genelinde Ar-Ge departmanında 75 bin kişiyi istihdam ediyoruz"

Samsung Electronics Türkiye Mobil İş Biriminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Azdemir



Google’ın yayınladığı yeni arama trendlerine göre Türkiye’de yapay zekaya yönelik arama ilgisinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını dile getiren Azdemir, GOOINN Innovation'ın 2023 Yapay Zeka Raporu’na atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Küresel yapay zeka pazarının büyüklüğü 2022 yılında 428 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın rakamın 2030 yılında yaklaşık 2 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor. Bu trendler, Türkiye’de 2023 yılında şimdiye kadar hiç olmadığı kadar çok sayıda yapay zeka arandığını; ilginin geçen yıldan bu yana yüzde 230, son 10 yılda ise yüzde 1200 arttığını gösteriyor.