03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 14:54 | Son Güncelleme: 22.04.2023 15:05

Akıllı telefonların ekranı avuç içine giriyor

Henüz ekranı katlanabilen telefonlara alışamamışken daha önce Apple'da tasarımcı olarak çalışan Imran Chaudhri telefon görüşmelerini elinize yansıtan fütüristik bir yapay zeka cihazı ilk kez dünyayla paylaştı
Akıllı telefonların ekranı avuç içine giriyor

Humane kurucu ortağı Imran Chaudhri, cihazların giyilebilir cihazlar şeklinde daha ince bir varlığa sahip olduğu ve ekranların isteğe bağlı olduğu akıllı bir gelecek vizyonuna sahip. Kanada'nın Vancouver kentinde düzenlenen 2023 TED konferansında Chaudhri, yaptığı sunumun ortasında oldukça alışılmadık bir şekilde bir telefon alarak ekranı avuç içine yansıyan özel bir teknolojinin gösterimini paylaştı.

Toronto'da yaşayan serbest gazeteci Zarif Ali, daha önce Apple'da tasarım liderliği yapmış olan Chaudhri'nin avucunun içinde bir arama bildirimini görüntülediği kısa tanıtımın görselini Twitter'da paylaştı. 

Business Insider'ın haberine göre konuşması sırasında Chaudhri cebindeki cihaza uzanmak yerine elini ters çevirerek avucuna baktı. Sonra da "Özür dilerim, eşim arıyor," dedi ve avucunda arama ile ilgili yanan uyarıya baktı: "Buna bakmam gerekecek" şeklinde konuştu. 

Yapay zeka telefonları değiştirecek

Sunumda Chaudhri "Yapay zekanın cihaz tasarımında bir sonraki sıçramanın arkasındaki itici güç olacağına inanıyoruz" dedi.

Bir şirket sözcüsü Insider'a "Humane önümüzdeki aylarda cihazın nasıl çalıştığına dair daha fazla ayrıntı yayınlayacak" şeklinde konuştu.

Chaudhri etkinlikte cihazın bir asistan olarak hareket etme kabiliyetini de gösterdi. Ali'nin paylaştığı ve Insider'ın görüntülediği videoya göre, Chaudhri bir noktada cihaza şehirden ayrılmadan önce eşine nereden hediye alabileceğini sordu ve cihaz da Vancouver'daki popüler bir alışveriş bölgesi hakkında basit bir yanıt verdi.

Sesli çeviri de yapıyor

Chaudhri ayrıca cihazın, kendi sesine benzer bir yapay zeka tarafından oluşturulmuş sesle tekrarladığı bir cümlenin Fransızca çevirisini hızlı bir şekilde üretme yeteneğini de gösterdi ve şu sözleri kaydetti:

"Görünmez cihazların kullanımı o kadar doğal olmalı ki varlıklarını neredeyse unutmalısınız"

OpenAI'ın kurucusu da yatırımcıları arasında

Humane, Mart ayında Kindred Ventures liderliğinde 100 milyon dolarlık bir C serisi finansman turu gerçekleştirdiğini ve ChatGPT'nin başarısından bu yana yıldızı parlayan OpenAI'nin kurucusu Sam Altman'ın da diğer yatırımcılardan biri olduğunu açıkladı.