08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.06.2024 23:17 | Son Güncelleme: 02.06.2024 23:24

Nvidia'dan yapay zeka hamlesi: Yeni nesil çip ortaya çıktı

Dünyanın önde gelen teknoloji devlerinden Nvidia, Tayvan'da gerçekleştirilen Computex 2024 zirvesinde yeni nesil yapay zeka çip platformunun 2026'da kullanıma sunulacağını açıkladı
Nvidia'dan yapay zeka hamlesi: Yeni nesil çip ortaya çıktı

Nvidia İcra Kurulu Başkanı Jensen Huang, Pazar günü yaptığı açıklamada şirketin yeni nesil yapay zeka (AI) çip platformunun Rubin olarak adlandırıldığını ve 2026 yılında piyasaya sürüleceğini söyledi.

Huang, Computex fuarının bir parçası olarak Taipei'deki Ulusal Tayvan Üniversitesi'nde yaptığı açıklamada, Rubin çip ailesinin yeni grafik (GPU) ve merkezi işlemcilerin (CPU) yanı sıra ağ çiplerini de içereceğini söyledi.

Ancak Huang bu çipi detaylandırmaktan kaçındı.

Yeni Nvidia işlemci, Versa olarak adlandırılacak ve yapay zeka uygulamalarına güç sağlamak için kullanılan yeni grafik yongaları SK Hynix, Micron ve Samsung gibi şirketler tarafından üretilen yeni nesil yüksek bant genişliğine sahip bellekleri bir araya getirecek.

Huang, şirketin artık her yıl yeni bir yapay zeka yonga ailesi çıkarmayı planladığını ve daha önceki yaklaşık iki yılda bir olan sürüm programını hızlandırdığını söyledi.

Yapay zeka çipleri pazarının yaklaşık yüzde 80'ine hakim olan Nvidia, yapay zeka sektöründe bayrak taşıyıcı konumunda ve bu durum hisselerine de yansıyor. Öyle ki Nvidia, toplam piyasa değeriyle Apple'ı devirmek için gün sayıyor.