02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 18:56 | Son Güncelleme: 22.04.2023 19:16

Android telefonlarda artık uygulamaların verilerinizi nasıl kullanacağını görebileceksiniz

Google, Salı günü Play uygulama mağazasında "Veri Güvenliği" bölümünü hayata geçirdi. Bu özellik, insanlara bir uygulamayı indirmeden önce verilerin nasıl toplandığı, korunduğu ve kullanıldığı gibi güvenlik ve gizlilik yönergelerini göstermeyi amaçlıyor
Android telefonlarda artık uygulamaların verilerinizi nasıl kullanacağını görebileceksiniz

Google'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu satırlara yer verildi: "Kullanıcılardan ve uygulama geliştiricilerden, bir uygulamanın topladığı verileri ek bağlam olmadan görüntülemenin yeterli olmadığını duyduk. Bu nedenle Veri Güvenliği bölümünü, geliştiricilerin hangi verilerin toplandığını ve hangi amaçla kullanıldığını açıkça belirtmelerine olanak tanıyacak şekilde tasarladık"

CNET'in haberine göre Google'ın yeni güvenlik ve gizlilik özelliği altında kullanıcıların alacağı bilgiler ise şöyle:

  • Geliştiricinin veri toplayıp toplamadığı ve hangi amaçla topladığı.
  • Geliştiricinin verileri üçüncü taraflarla paylaşıp paylaşmadığı.
  • Verilerin aktarım sırasında şifrelenmesi ve kullanıcıların verilerin silinmesini isteyip isteyemeyeceği gibi uygulamanın güvenlik uygulamaları.
  • Uygun bulunan bir uygulamanın, Play Store'da çocukları daha iyi korumak için tasarlanmış olan Google Play'in aileler politikasına uymayı taahhüt edip etmediği.
  • Geliştiricinin güvenlik uygulamalarını küresel bir güvenlik standardına (daha spesifik olarak Mobil Uygulama Güvenlik Değerlendirmesi) göre doğrulayıp doğrulamadığı.

Google, Veri güvenliği bölümünü ilk olarak Temmuz ayında duyurdu ve bu bölüm hem birinci taraf hem de üçüncü taraf uygulama geliştiricilerini kapsıyor. Bu özellik Apple'ın uygulamalara yönelik "beslenme etiketlerine" de benziyor.

Ayrıca artık indirilen uygulamaların hangi verilere erişebileceği üzerinde daha fazla kontrole sahipsiniz. Örneğin, bir uygulama konumunuza erişmek isterse, bir kerelik kullanım için, yalnızca uygulamayı kullanırken kullanım için veya her zaman kullanım için izin vermeyi seçebilirsiniz. Ayrıca, uygulamalarınızın hangi düzeyde erişime sahip olduğunu incelemek için Android Gizlilik panosuna da gidebilirsiniz.