28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2023 22:15 | Son Güncelleme: 04.09.2023 22:34

Apple iki önemli değişiklik yaptı: iPhone 15 Pro fiyatları çok daha yüksek olabilir

Apple gelecek hafta yeni iPhone modellerini dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor. Yeni telefonlarından iPhone 15 Pro ve Pro Max ise çok daha yüksek fiyata sahip olabilir. Uzmanlar bu fiyat artışını titanyum kasaya ve periskop kamera teknolojisine bağlıyor
Apple iki önemli değişiklik yaptı: iPhone 15 Pro fiyatları çok daha yüksek olabilir

DigiTimes Research kıdemli analisti Luke Lin'e göre, iPhone 15 ve iPhone 15 Plus'ın iPhone 14 ve iPhone 14 Plus ile yaklaşık aynı fiyatta olması bekleniyor. Ancak aynı durum iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max için söz konusu olmayabilir.

İki radikal değişim

Lin, iPhone 15 Pro serisinin bu yıl iki temel değişiklik nedeniyle "büyük bir fiyat artışı" göreceğini açıklıyor: İlki kasa tasarımı için paslanmaz çelikten titanyuma geçiş yapılması, ikincisi ise yeni periskop lens kamera sistemi. Ancak fiyat artışlarına rağmen Lin, iPhone 15 Pro modellerinin bu neslin en popüler telefonları olacağını öngörüyor.

Titanyum tasarım

Apple'a yakın kaynaklar, iPhone 15 Pro'nun daha önceki paslanmaz çelik çerçevesini değiştirerek esnek bir titanyum alaşımından üretileceğini iddia ediyor. Titanyum mukavemet açısından çeliğe rakip olsa da, yüzde 45'e kadar daha hafif olabilir; bu da iPhone 15 Pro modelini taşımayı çok daha kolay hale getirebilir, benzer bir esnekliğe sahip olabilir.

Titanyum, çelikten daha yüksek sıcaklıklara daha iyi dayanabilirken aynı zamanda suya karşı benzer düzeyde koruma sağlıyor. Titanyum gövde kullanılırsa, yere düşme gibi durumlarda da iPhone'lar çok daha sağlam bir yapıda olacak. Ancak titanyum, paslanmaz çelikten daha pahalı bir malzeme olduğundan zaten yüksek fiyatlarla satılan iPhone'ların çok daha yüksek fiyat etiketlerine çıkabilmesi mümkün.

Periskop lens kamera

Ünlü analist Ming-Chi Kuo'ya göre Apple Pro Max modellerinde kamerayı daha da geliştirmiş olacak. Kuo, şirketin sadece Pro Max modelinde periskop lense yer vereceğini açıkladı. Apple, iPhone 15 Pro Max modelinde 6x yakınlaştırmaya sahip 12 Megapiksel periskop lens kullanacak.

Fiyatlar ne kadar yükselecek?

Apple, şimdiye kadarki tedarik zinciri siparişlerinin "en yüksek payını" oluşturan üretimini artırmaya odaklanarak iPhone 15 Pro Max'in artan popülaritesine hazırlanıyor. iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max'in iPhone 14 muadillerinden daha pahalı olacağını ilk kez duymuyoruz.

Bloomberg ve Barclays analistleri dahil Apple'ın planları hakkında birçok kez rapor paylaşıldı. Ancak belirsizliğini koruyan şey, fiyat artışlarının miktarı.

100 ila 200 dolarlık fark

Ortaya atılan söylentilerden biri, iPhone 15 Pro'nun iPhone 14 Pro'dan 100 dolar daha fazla olacağı ve başlangıç fiyatının 1099 dolar olacağı yönünde. Bu arada iPhone 15 Pro Max, iPhone 14 Pro Max'ten 200 dolar daha fazla olabilir ve başlangıç fiyatı 1299 dolar olabilir.

Duyuru 12 Eylül'de

Apple'ın iPhone 15 serisini 12 Eylül'de duyuracağı kesinleşirken, şirketin ön siparişleri 15 Eylül'de almaya başlaması ve 22 Eylül'de yeni telefonlarını piyasaya sürmesi bekleniyor.