22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2023 22:15 | Son Güncelleme: 30.08.2023 22:21

Yeni Apple Watch üç boyutlu yazıcıdan çıkacak

Apple yakında piyasaya çıkacak akıllı saatlerinin bazılarında kullanılacak çelik kasayı üretmek için 3D yazıcıların kullanımını test ediyor. Bu gelişme, şirketin ürünlerini üretme biçiminde büyük bir değişikliğin habercisi olabilir
Yeni Apple Watch üç boyutlu yazıcıdan çıkacak

Apple 12 Eylül'de yeni ürünlerini tanıtacak. Yeni telefon modelleri iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max lansmanın ana özneleri olacak. Ancak şirketin Apple Watch 9 Serisi yeni akıllı saatlerini de bu zirvede tanıtma ihtimali var. Apple lansman için bir yandan geri sayımını sürdürürken diğer yandan yeni ürünlerinin üretimine de aralıksız devam ediyor.

Son olarak Bloomberg'te yayınlanan bir haber, yeni Apple Watch modellerinin kasalarının 3D yazıcılardan çıkabileceğine dikkat çekti. Bu teknik, büyük metal levhaları ürünün şekline göre kesme ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Plan özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre bu, cihazların yapım süresini kısaltacak ve aynı zamanda daha az malzeme kullanarak çevreye yardımcı olacak.

Diğer ürünlere doğru yayılabilir

Yeni yaklaşım, Apple'ın tedarik zincirini düzene sokma ve daha geniş bir değişimi başlatma potansiyeline sahip. Apple Watch'larla yapılan çalışma planlandığı gibi giderse, teknoloji devi önümüzdeki birkaç yıl içinde süreci daha fazla ürüne genişletmeye çalışacak. 

Apple bugüne kadar, ürün grubunun toplam birimlerinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan paslanmaz çelik saatleri için daha geleneksel bir üretim yaklaşımı kullandı. Dövme adı verilen bir işlemle malzeme tuğlaları, cihazın boyutuna yakın daha küçük bir metal blok haline getiriliyor. Daha sonra metali kesmek ve tam tasarımı ve düğme deliklerini oluşturmak için bir CNC veya bilgisayarlı sayısal kontrol makinesi kullanılıyor.

Yeni teknik, cihazın genel hatlarını gerçek boyutuna yakın bir şekilde ya da üretimde "net şekle yakın" olarak bilinen şekilde oluşturmak için bağlayıcı püskürtme adı verilen bir tür 3D baskı kullanıyor. Baskı, daha sonra sinterleme adı verilen bir işlemden geçen toz halindeki bir madde ile yapılıyor. Bu işlemde malzemeyi geleneksel çelik hissi verecek şekilde sıkıştırmak için ısı ve basınç kullanılıyor. 

Apple 3 yıldır sessizce geliştiriyor

Apple ve tedarikçileri bu tekniği en az üç yıldır sessizce geliştiriyorlardı. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, 12 Eylül'de tanıtılacak olan Apple Watch Series 9 için tasarlanan çelik kasalarla süreci test ettiler. Bloomberg'in haberine göre, Apple Watch 9 serisi performans noktasında ve tasarım olarak önceki modelden büyük farklar barındırmayacak.

Yeni çelik Apple Watch'ların ilk tüketici sevkiyatlarının yenilenmiş üretim tekniğiyle yapılacağının bir garantisi yok, ancak test çalışması şirketin yaklaşım konusunda ciddi olduğunu gösteriyor. Apple bu süreci titanyum Apple Watch Ultra saatine de uygulamayı planlıyor, ancak böyle bir değişim 2024 yılına kadar planlanmıyor.

Sürdürülebilirlik teması da var

Bu yaklaşım çevreye fayda sağlıyor çünkü yalnızca cihaz muhafazalarını oluşturmak için gerekli olan yaklaşık miktarda metal kullanılıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi olan diğer kişiler, sürdürülebilirliğe yönelik bir başka adım olarak Apple'ın bazı yeni iPhone kılıflarında ve diğer aksesuarlarında deri yerine yeni malzemeler kullanmayı planladığını söyledi.

3D baskı çalışmaları, şirketin başkan yardımcısı Rob York tarafından denetlenen ve operasyon müdürü Sabih Khan'a bağlı olan Apple'ın üretim tasarım ekibi tarafından yürütülüyor. 3D baskılı saat kasalarına geçiş Apple ve tedarikçileri için yüksek maliyetli bir çaba olsa da üretimi basitleştirdiği ve zaman içinde maliyetleri potansiyel olarak düşürdüğü kanıtlanırsa üretimde büyük bir değişim yaşanabilir. Şimdilik, yeni süreçle saat kasası başına maliyet önceki yöntemle aynı seviyede.

Henüz emekleme aşamasında

Bu çalışma henüz başlangıç aşamasında ve şimdilik daha düşük hacimli ürünler için ayrılacak. Apple Watch kasalarının çoğu paslanmaz çelik değil ve alüminyum yapıda. Şirket, Mac'ler ve iPad'lerin yanı sıra alt seviye iPhone'lar için de kullanılan bu malzemeyle 3D baskılı muhafazaları seri üretme konusunda ilerleme kaydetmedi. Ancak şirket, çelik ve titanyum gibi 3D baskı yapılabilen malzemeleri daha fazla cihaza getirmeyi tartışıyor.

Bu girişim, yüksek hacimli bir metal parçanın seri üretimi için bağlayıcı püskürtmenin kullanıldığı ilk örneklerden biri. Apple Watch'u yeni teknoloji için bir test örneği haline getirmek, şirket için bir modelin parçası. Örneğin Apple, orijinal Apple Watch'ta ortaya çıktıktan iki yıl sonra iPhone'a çelik çerçeveler ekledi. Bu yılki üst düzey iPhone'larda ise Apple Watch Ultra'da kullanılmaya başlanmasından bir yıl sonra titanyum kullanılacak.