08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2023 20:01 | Son Güncelleme: 21.09.2023 08:58

Apple'dan batarya ömrünü uzatmak için yeni formül: iPhone'lar artık yüzde 100 şarj olmayacak

Teknoloji devi Apple, iPhone 15 serisi telefonlarıyla birlikte pil ömrünü artırmak için kullanıcılarına yeni bir özellik sundu. İsteyen kullanıcılar bataryanın tam dolum yerine yüzde 80'e kadar şarj olmasını ve bu aşamadan sonra şarj işleminin otomatik durdurulmasını sağlayabilecek
Apple'dan batarya ömrünü uzatmak için yeni formül: iPhone'lar artık yüzde 100 şarj olmayacak

Her telefonun bataryasının bir ömrü var ve iPhone'larda batarya ömrünün durumunu öğrenmek isteyen kullanıcılar Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı ve Şarj Etme yolunu izleyerek kalan batarya ömrünü görebiliyor. İlk alındığında Maksimum Kapasite bölümünün karşısında yüzde 100 ibaresi görülürken telefonu kullandıkça zaman içinde bu oran gerilemeye başlıyor. Bu da bataryanın kalan ömrüyle ilgili kullanıcılara fikir veriyor.

Apple'dan batarya ömrüne destek

AppleInsider'ın haberine göre iPhone'ların pil ömrünü uzatmak adına Apple, yeni bir özelliği iPhone 15'lerde kullanıcıların kontrolüne sunuyor. iPhone 15 serisinin tamamı yeni bir pil sağlığı ayarına sahip. Kullanıcılar telefonlarını şarja taktığında artık yüzde 100 şarj etmekten kaçınabiliyor. Kullanıcılar iPhone'larını prizde bıraksalar bile şarj işlemi yüzde 80 seviyesinde kesiliyor.

Neden yüzde 80 barajı geldi?

Bataryalar ya da piller doğası gereği kullanıldıkça ömürleri azalıyor. Ancak nasıl kullanıldıklarına bağlı olarak ömürleri daha uzun sürebildiği gibi çok daha çabuk bir şekilde de tükenebiliyor. Bir bataryayı yüzde 0'dan 80'e kadar şarj etmekte bir sakınca yok, ancak yüzde 80'in üzerine çıkıldığında, yani son yüzde 20'lik dilimde genellikle batarya daha fazla enerji alırken daha fazla ısı üretiyor. Aşırı sıcaklık ve ve yoğun kullanım da batarya ömrünü azaltan bir etken. Bu durum, bazı kullanıcıların pil sağlığını uzatmak için bilinçli olarak pillerini her zaman yüzde 40 ile yüzde 80 arasında tutmaya çalışmasına neden oluyor.

İşte Apple kullanıcıları bu zahmetten kurtararak bu durumu otomatiğe bağlıyor. Artık kullanıcıların şarj durumunu izlemesi gerekmiyor ve yüzde 80'de otomatik olarak dolumun durmasını sağlayabiliyor. 

İşe yarayacak bir çözüm mü?

Bir iPhone bataryasının doluluk oranının yüzde 80'i geçmesini engellemekten elde edilecek büyük bir avantaj yok. Aksine tam dolum yapmayan kullanıcılar daha sık priz başına gitmek zorunda kalacak ve uzun vadede batarya ömrünü koruyayım derken kendisine yeni bir sorun yaratacak. 

Bunun yerine, kullanıcılar cihazlarını tam otomatik ayarlarla kullanmaya ve gerektiğinde şarj etmeye devam etmeli. Fiziği durdurmak mümkün değil ve tüm pillerin yoğun kullanım sonrası eninde sonunda değiştirilmesi gerekecek.