28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2023 08:43 | Son Güncelleme: 06.10.2023 09:34

Astronotlar Prada giydirecek

Astonotlar da modaya uydu. Yaklaşan bir NASA görevindeki astronotlar, İtalyan lüks moda evi Prada'nın tasarlayacağı uzay giysileriyle Ay'a yolculuk yapacak
Astronotlar Prada giydirecek

İtalyan lüks moda evi Prada, ünlü Amerikan ticari uzay şirketi Axiom Space ile işbirliğine girerek Artemis III görevi için NASA’nın ay uzay giysilerini geliştiriyor. 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanan görev, 1972’den beri gerçekleşecek ilk mürettebatlı Ay inişi olmanın yanı sıra ay yüzeyinde ilk defa bir kadın astronotun bulunacağı görev olacak.

Axiom Space CEO’su Michael Suffredini, işbirliği hakkında heyecanını dile getirerek Prada’nın teknik uzmanlığına ve yenilikçi tasarım konseptlerine dikkat çekti. Suffredini, Prada’nın katılımının önceki uzay giysilerinde eksik kalan ileri teknolojileri ve insan faktörlerini dikkate alacağını düşünüyor.

Prada SpA'nın sahibi olduğu markanın mühendisleri tasarım süreci boyunca Axiom ekipleriyle birlikte çalışacak ve "uzayın ve Ay ortamının benzersiz zorluklarına karşı" koruma sağlayacak malzeme ve tasarım özellikleri için çözümler geliştirecek.

Artemis programının bir parçası olarak NASA, 2025'te astronotları Ay'ın yüzeyine göndermeyi hedefliyor. Bu uçuş, son Apollo görevinin üzerinden elli yılı aşkın bir süre geçtikten sonra gerçekleşecek. NASA bu uçuşla birlikte Ay yüzeyinde kalıcı bir insan varlığı oluşturmayı ve sonunda Mars'a bir yolculuk başlatmayı umuyor.

Prada Group Pazarlama Direktörü Lorenzo Bertelli, markanın Luna Rossa Prada Americas Cup yelken takımıyla yaptığı çalışmalarla en son teknolojiler konusundaki uzmanlığını geliştirdiğini söyledi.

Prada teknik katkılar sağlayabilir

Beş NASA görevinde uçmuş ve dört uzay yürüyüşü gerçekleştirmiş olan Profesör Jeffrey Hoffman'a göre, "Prada çeşitli kompozit kumaşlar konusunda önemli bir deneyime sahip ve yeni uzay giysisinin dış katmanlarına teknik katkılarda bulunabilir"

Ancak insanların astronotları "şal desenli uzay giysileri ya da bunun gibi süslü desenlerle görmeyi beklememeleri gerektiğini söyledi. Hoffman, "Asıl önemli olan iyi bir termal ortam sağlamak" dedi ve sözlerini şöyle noktaladı: "Bir uzay giysisi gerçekten de minyatür bir uzay aracı gibi. Basınç ve oksijen sağlamalı, sizi makul bir sıcaklıkta tutmalı"

Ay'a uzay istasyonu kurulması hedefleniyor

NASA’nın insanları Ay’a göndermeye yönelik uzay programı, Apollo 11 misyonu ile başladı. Misyon kapsamında Neil Armstrong, 1969 yılında Ay'a ayak basan ilk insan oldu.

2028'e kadar sürmesi planlanan seferlerin ardından Ay yörüngesinde uzay istasyonu kurulması ve burayı basamak olarak kullanarak Mars'a insanlı seferler düzenlenmesi hedefleniyor.