Şu sıra işlerinizi rahatça yapabilmek için kullanışlı bir laptop aradığınızı farz edelim. İnce olsun, hafif olsun, her yere rahatça taşınabilsin ama aynı zamanda uzun bir batarya ömrü olsun ve gün boyu priz derdi olmadan bana eşlik etsin istiyorsunuz. Aynı zamanda tüm bunları yaparken de iş için kullandığınız uygulamalarda yüksek bir performans göstermesi de sizin için çok önemli. Evet, tüm bunlar ideal bir ultrabook’un sahip olması gereken özellikler aslında. İşte bu içeriğimizde de Intel Evo platformunu kullanan yeni ASUS Zenbook 14 OLED UX3402'yi bu perspektiften yaklaşarak inceleyeceğiz. O halde hazırsak, hadi başlayalım.
Öncelikle tasarımından bahsetmeden önce bu cihaza güç veren işlemciyle başlamak istiyorum. Zenbook 14 OLED, 13. Nesil Intel Corte i7 P serisi işlemcilerden gücünü alıyor ve 16 GB’a kadar yerleşik bellek kullanıyor. 13. Nesil Intel Core işlemciler performans ve verimli çekirdeklerin bir kombinasyonunu sunan özel bir mimariye sahip. Görevleri çok hızlı bir şekilde yerine getirebiliyor ve yoğun performansın gerektiği anlarda da kullanıcısını yarıyolda bırakmıyor. Bu yeni nesil Intel işlemciler ayrıca LPDDR5 belleğin daha yüksek hızlarını ve bant genişliğini, Intel Wi-Fi 6E'nin daha hızlı bağlantısını ve Thunderbolt 4 bağlantı noktalarını da destekliyor.
En başta da söylediğim gibi yeni Zenbook 14 OLED, hem zarif hem de güçlü bir laptop. Hem 14 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip hem de en yeni Intel Evo platformunu kullanıyor. Evo etiketini bir bilgisayarda görüyorsanız pek çok zorlu şartı yerine getirdiğini düşünebilirsiniz. Intel ile yapılan bu iş birliği sayesinde bilgisayarın performansı daha yüksek oluyor, hızlı tepki ve uzun batarya süresi ile beraber böyle kompakt, şık bir notebook ortaya çıkıyor.
Şimdi de tasarımıyla devam edelim. Gördüğünüz gibi ince, hafif, ufak ve her yere çok rahat taşıyabileceğiniz bir büyüklüğe sahip.Yaklaşık 1,39 kg ağırlığında ve hafif alüminyum alaşımdan yapılmış şasi ve kapak tasarımıyla öne çıkıyor. Bu inceliğe rağmen hem portlar bakımından çeşitlilik sunuyor hem de Ergolift menteşe tasarımı sayesinde 180 derece açıyla ekranı hareket ettirebiliyorsunuz. Özellikle de karşılıklı çalışırken ekranınızı arkadaşınıza göstermek istediğinizde oldukça pratik bir yol sunuyor.
Tasarımdaki bu ince işçiliği aslında Zenbook 14 OLED’in bu modelinde pek çok noktasında görebiliyoruz. Ekran gövde oranı yüzde 90 seviyelerine ulaşıyor, yani çerçeveler oldukça ince. 2,8 mm’lik çerçevelere sahip 4 taraflı NanoEdge tasarım kullanıyor ve bu 14 inç büyüklüğündeki ekran, 2880x1800 piksel çözünürlük sağlıyor. 1.000.000:1 kontrast oranı, 0,2 ms tepki süresi ve 90 Hz ekran yenileme hızı ile birlikte OLED teknolojisini bu seviyede bir bilgisayarda görmemizi sağlıyor.
OLED ekran kullanmak pek çok açıdan kullanıcısına önemli avantajlar sağlar. Özellikle LED teknolojisiyle karşılaştırdığımızda fark oldukça dikkat çekici. OLED teknolojisinin LED teknolojisinden en büyük farklı, her bir pikselin tek tek kontrol edilebiliyor olması. Yani bağımsız olması. LED Teknolojisinde pikseller bir panel olarak bulunur ve hep birlikte yanıp söner. Bu paneller arka aydınlatmaya ihtiyaç duyar. Hep bir arka aydınlatma olduğu için de siyah renkler gerçek siyah gibi gözükmez. OLED teknolojisinde ise her bir piksel kendi başına hareket eder ve tamamen sönerek gerçek siyah renginin elde edilmesini sağlar. İşte bu OLED teknolojisinin en önemli özelliği. Siyahlar gerçek siyahtır ve bu durum haliyle güç tüketimine de olumlu yansır.
550 nit tepe parlaklık seviyesine ulaşan bu OLED ekran, yüzde 100 DCI-P3 ultra geniş renk gamı sağlıyor ve en hassas renk doğruluğunu sunmak için de PANTONE onaylı. Ayrıca renk gamının özelleştirilebilir olması da oldukça önemli. Yani istersek ekranın renk gamını hızlıca değiştirebiliyoruz. Varsayılan olarak ultra canlı doğal renk ayarı seçili ve kullanıcılar isterlerse MyASUS’a girip Splendid ayarı üzerinden değişiklik yapabiliyor. Bu geçişleri yapmanın şöyle bir önemi var. Öncelikle sRGB ile DCI-P3 arasındaki farkı bilmemiz lazım. sRGB’nin renk gamı web içeriği oluşturmak veya göz atmak için ideal denilebilir. Bu tür kullanımlarda tercih sebebidir. DCI-P3 ise film izleyecekler için idealdir, yani sinema içerikleri için uygun. Display P3 de gerçek dünyada günlük izlemeye uyacak şekilde inceltilmiş film kalitesinde renkler için. Dolayısıyla özelleştirilebilir renk gamının kullanıcıya önemli bir opsiyon sunduğunu söyleyebiliriz.
Asus’un OLED dizüstü bilgisayarları sinema sınıfı diyebileceğimiz yüzde 100 DCI-P3 renk gamı ile oldukça iyi seviyede görseller sağlıyor. Yani ekranda üretilen renkler hem daha zengin hem de canlı ekrana yansıyor. Özellikle de yoğun renk gerektiren projeler için oldukça önemli bir nokta.
ASUS OLED ekranlar ayrıca yüzde 60 daha yüksek renk hacmine sahip ve hemen her parlaklık seviyesinde iyi bir rnek performansı sağlıyor. Daha düşük parlaklıkta dahi OLED’in performansını koruduğunu söyleyebiliriz.
Ekranla ilgili son olarak göz sağlığına da değinmek istiyorum. Pek çoğumuz dikkat etmese de ekranlara uzun saatler baktığımızda gözlerimizi fazlasıyla olumsuz etkileyen bir zararlı mavi ışık sorunu var. Bu zararlı ışık özellikle de uyku kalitesini bozuyor. En çok da çocuklar bu ışıktan etkileniyor. Çocukların gözleri tam gelişmediği için daha şeffaf bir lens ve kornea ile zararlı mavi ışık göze daha kolay nüfuz edebiliyor. İşte bu noktada ASUS OLED dizüstü bilgisayarlar, spektrumu kalibre ederek LCD’ye göre yüzde 70 daha az zararlı mavi ışık yayıyor. Geleneksel mavi ışık filtrelerinin aksine, spektrumun kaydırılması, renk doğruluğundan taviz verilmediği anlamına geliyor. Yani zararlı mavi ışığı azaltayım derken renk doğruluğu bozulmuyor. Oldukça önemli.
Bağlantı teknolojileri noktasında da yeni Zenbook en son teknolojiyi kullanıyor. Zenbook 14 OLED serisi daha hızlı kablosuz iletim performansı sağlamak için çift-bant WiFi 6E Master Premium teknolojisini kullanıyor. WiFi 6E önemli bir iyileştirme ve yedi adede kadar ek 160 MHz kanalla yeni bir 6 GHz bandı eklerken, gigabit hızları daha kolay deneyimleme avantajı sunuyor.
Ayrıca, kullanıcılar için daha fazla mesafe ve kesintisiz kablosuz ağ deneyimleri sağlayan ASUS'a özel WiFi SmartConnect özelliği de var. Bu özellik ile mevcut ortamınızdaki en iyi sinyale sahip yönlendiriciye otomatik olarak bağlanabiliyorsunuz. Ayrıca, bağlandığınız mobil bağlantı noktalarını da ezberlediğinden, algılandıklarında bu bağlantılara öncelik veriyor.
Biraz da bağlantı noktalarından bahsedelim. Yeni Zenbook 14 OLED serisi, iki Thunderbolt 4 USB-C yuvası, HDMI 2.0 bağlant noktası, USB 3.2 Gen 2 Tip-A yuvası, birleşik ses girişi ve microSD kart okuyucu alanına sahip. Yani portlar bakımından bu ince tasarıma rağmen oldukça zengin.
Gelelim ZenBook’un ErgoSense klavyesine. Zenbook kullanıcılara daha fazla ergonomi sağlamak adına ErgoLift menşeteden yararlanıyor. Kullanıcılar böylece ekranı belirli bir açıdan kullandıklarında daha rahat yazı yazabiliyor ve oluşan boşluk sayesinde kasanın altındaki havalandırma alanı da genişliyor. Bu özel tasarım bir yandan ekranın 180 derece açılabilmesini sağlarken, diğer yandan rahat klavye kullanımını ve havalandırmayı sağlıyor. 1,4 mm’lik tuş mesafesi ile birlikte yumuşak dokunuşlarla klavyeyi kullanmak da keyifli. Klavyenin üç üç seviyeli arkadan aydınlatmasının bulunması da ortam ışığının zayıf olduğu koşullarda rahatça çalışabilmemize imkan veriyor.
Klavyeden bahsetmişken parmak izi sensörünü de atlamayalım. Güç tuşunun üzerinde konumlandırılan bu sensör ile oturum açmak çok daha pratik ve güvenli.
Touchpad, ErgoSense özellikli ASUS NumberPad 2.0 özelliğiyle geliyor. Bu özellik ile dokunmatik yüzeye entegre LED aydınlatmalı sayısal tuş takımı sunuluyor. Sol üstteki simgeyi kullanarak da parlaklık seviyesini değiştirebilirsiniz.
Cihazın ses performansını da beğendim. Bu minik ebatlarına rağmen Dolby Atmos destekli çift hoparlörle geliyor ve film izlerken ya da müzik dinlerken sesteki netliği ve ve kaliteyi hemen fark edebiliyorsunuz. Zaten cihazın ses sistemi de ASUS Golden Ear ekibindeki uzmanlarca ayarlanmış ve Harman Kadron tarafından da onaylı. Böylece yüksek ses seviyelerini sunması bir yana, seste sağladığı derinliği ve surround ses efektleri de dikkat çekici.
Son olarak MyASUS yazılımına da göz atalım istiyorum, çünkü bu notebook’un pek çok kullanışlı özelliğine bu uygulama üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Güç ve Performans kısmında cihazı kullanım senaryonuza göre ayarlayabiliyorsunuz. Yüksek performansın gerektiği durumlarda Performans modunu seçebilirken, günlü rutin işler için de Standart modda kalabilirsiniz. Fan hızını azaltıp daha sessiz bir çalışma ortamını sağlamak için de Fısıltı modu fazlasıyla iş görüyor.
Yine bu uygulamadan ulaşabileceğiniz AI Gürültü Önleyici Mikrofon özelliği oldukça önemli. Örneğin Tek Yönlü Mod’u seçerseniz doğrudan bilgisayarın başında olan kişinin sesina odaklanılır ve arka plandaki tüm sesler filtrelenir. Bu gibi pek çok ayara bu bölümden ulaşabiliyorsunuz.
Mikrofon dışında Web kamerasına da ince ayarlar yapabiliyoruz. Arka plan bulanıklığından tutun da webcam, göz ve hareket takibi dahi yapabiliyor ve hem kameranın hep odağında oluyorsunuz hem de gözlerinizi kameradan ayırsanız da ayırmamış gibi görünüyorsunuz.
Sonuç itibariyle Zenbook 14 OLED UX3402 serisi Evo platformunu da arkasına alarak bulunduğu segmentin hakkını veriyor ve hem tasarım hem de performans noktasında iyi iş çıkarıyor.
İlandır